Przepis na domowe lody to przysłowiowa bułka z masłem. Trzy składniki i orzeźwiający deser gotowy!

Gorące dni stają się powoli codziennością, dlatego warto poznać przepis na domowe lody. Orzeźwiający deser jest banalny w przygotowaniu, a kultowe, tradycyjne smaki wymagają jedynie trzech produktów. Z naszą recepturą będą gotowe w okamgnieniu i to bez specjalnej maszynki!

Więcej smaczny przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Idealnym pomysłem w upalny dzień jest oczywiście hojna porcja lodów. Kultowy i orzeźwiający deser można jednak przygotować samodzielnie w domu i to bez specjalnego sprzętu! Wystarczy kilka bazowych składników i odrobina cierpliwości, by móc cieszyć się obłędnym, kremowym smakiem lub owocowym akcentem!

Domowe lody, czyli obłędny deser na miarę największych smakoszy 

Nie ma lepszego pomysłu na upalne dni niż domowe, pyszne lody. Orzeźwiający przysmak wcale nie musi być dużym wydatkiem czy tajemniczą recepturą. Przepis na domowy smakołyk jest w gruncie rzeczy banalnie prosty, podobnie jak sam przygotowanie. Aby uzyskać kultowe smaki, wystarczy jedynie sięgnąć po bazowe produkty takie jak śmietanka i np. czekolada lub owoce. Obejdzie się także bez specjalnych maszynek czy chłodziarek, a jedynym problemem będzie oczekiwanie przez kilka godzin, by rarytas odpowiednio się schłodził w zamrażalce! 

Domowej roboty lody z pewnością sprawią, że domownicy czy goście na długo zapomną o tych sklepowych, czy z pobliskiej cukierni. Wszystko za sprawą tradycyjnej metody, która gwarantuje obłędny smak, kremowy efekt i oczywiście zero konserwantów! Taka porcja to nie tylko samo zdrowie, ale i niebywała uciecha dla podniebienia! 

Zobacz wideo Przepis na domowe lody jogurtowo-owocowe

Przepis na domowej roboty lody waniliowe z trzech składników

Składniki: 

  • 400 g śmietanki 36 proc.
  • 300 g mleka zagęszczonego słodzonego,
  • laska wanilii lub łyżka pasty waniliowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Przed podejściem do przepisu, włóż śmietankę na 20 minut do zamrażalki - ten trik sprawi, że będą kremowe i gęste. 
  2. Po tym czasie wyciągnij nabiał i ubijaj w wysokim naczyniu na gęsty krem razem z mlekiem skondensowanym oraz dodatkiem wanilii. Obroty robota kuchennego należy stopniowo zwiększać. Następnie śmietankę umieć na kolejne 20 minut w lodówce. 
  3. Powtórz ubijanie, stopniowo zwiększając obroty. Masa nie będzie bardzo gęsta, ale bez obaw, ten proces ładnie ją napowietrzni. Tak przygotowaną masę przełóż do zamrażalki. Po około 4-5 godzinach lody można nakładać. 

Domowe lody truskawkowe - trzy składniki i gotowe

Składniki: 

  • 250 g truskawek,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 330 g śmietany kremówki 30 proc. 

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, obierz, zasyp cukrem i blenduj na gładką masę. 
  2. Kolejnym krokiem jest wlanie do owoców kremówki i ponowne ubijanie - tym razem należy użyć miksera. Dodaj cukier. 
  3. Tak przygotowaną masę przełóż do specjalnych foremek lub pojemnika plastikowego. 
  4. Lody włóż do zamrażalki na kilka godzin i gotowe! 

Bananowe orzeźwienie, czyli domowe lody z tropikalnym twistem 

Składniki: 

  • trzy dojrzałe banany,
  • kilka łyżek śmietany 30 proc. 
  • optymalnie: kawałki czekolady lub cynamon. 

Sposób przygotowania:

  1. Owoce obierz i pokrój w plasterki. Banany przełóż do pudełka lub folii i włóż do zamrażalki. Po kilku godzinach wyciągnij je i przełóż do wysokiego naczynia. 
  2. Dodaj śmietankę i optymalnie czekoladę lub cynamon. Wszystkie składniki miksuj do uzyskania kremowej masy. 
  3. Tak przygotowane lody są gotowe do podania - świetnie się sprawdzą w rożkach, wafelkach lub serwowane w pucharkach. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.