Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe menu to przede wszystkim klasyczne, kultowe dania i dodatki, które przez pokolenia zachwycają smakiem. Jednym z przepisów, którego nie może zabraknąć zarówno na stole jak, i wśród zapasów jest sałatka szwedzka. Ogórkowo-marchewkowy rarytas pasuje niemal do każdego dania i zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Sałatka szwedzka - klasyka do każdego polskiego obiadu
Sałatka szwedzka to jeden z lepszych sposobów na zamknięcie ogórków w słoikach. Kultowy rarytas zasili spiżarnię i sprawi, że będziemy mogli sięgnąć po smaki lata w dowolnym momencie. Tak przygotowana sałatka będzie doskonałym dodatkiem do tradycyjnych mielonych, schabowych czy drobiu. Warto podać ją także jako solową przystawkę lub w zdrowszym, wegańskim zestawie obiadowym.
Przepis na sałatkę szwedzką to przysłowiowa bułka z masłem, jednak warto trzymać się babcinych, złotych rad, które są przejawem czystej perfekcji - mowa tu m.in. o równomiernym krojeniu warzyw, aromatycznej zalewie, mieszance przypraw czy selekcji warzyw. Wówczas smak będzie wręcz idealny!
Zobacz wideo
Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej
Przepis na kultową sałatkę szwedzką według babcinej receptury
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych,
- 0,5 kg marchewki,
- ok. 0,5 kg cebuli,
- 2 główki czosnku,
- 3 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki pieprzu.
Do zalewy:
- szklanka octu,
- szklanka cukru,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Na wstępie warto zapamiętać, aby przygotowania rozpocząć już na etapie wybierania warzyw. Ogórki powinny być jędrne, bez skaz czy pęknięć. Lepiej postawić także na mniejsze, nieprzerośnięte sztuki.
- Ogórki umyj i pokrój w cienkie plastry.
- Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Pora na czosnek - każdy ząbek obierz i przekrój na pół.
- Tak przygotowane warzywa posyp solą, ugnieć dłońmi i obciąż, by mogły puścić wodę. Warto zostawić kolorową mieszankę na około dwie godziny leżakowaia - wówczas uzyskamy najsmaczniejszy efekt.
- Po tym czasie odcedzone warzywa przełóż do dokładnie umytych i sparzonych słoików.
- Przygotuj zalewę, łącząc ocet, cukier i wodę. Podgrzej składniki, aż kryształki się rozpuszczą.
- Gorącą zalewą wypełnij słoiki.
- Po chwili szczelnie zakręć słoje i pasteryzuj je w garnku z wodą lub w piekarniku. Smacznego!