Sałatka szwedzka to kultowy przysmak, który pasuje na grilla i do obiadu. Zrobisz ją z kilku produktów

Sałatka szwedzka to klasyczny dodatek do domowych obiadów. Jest banalna w przygotowaniu, prosta w smaku i zarazem wyśmienita. Kluczem do sukcesu są obłędnie chrupiące ogórki, a także pełna aromatów zalewa. Przysłowiową wisienką na torcie są pozostałe warzywa sezonowe, które idealnie współgrają.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe menu to przede wszystkim klasyczne, kultowe dania i dodatki, które przez pokolenia zachwycają smakiem. Jednym z przepisów, którego nie może zabraknąć zarówno na stole jak, i wśród zapasów jest sałatka szwedzka. Ogórkowo-marchewkowy rarytas pasuje niemal do każdego dania i zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. 

Sałatka szwedzka - klasyka do każdego polskiego obiadu

Sałatka szwedzka to jeden z lepszych sposobów na zamknięcie ogórków w słoikach. Kultowy rarytas zasili spiżarnię i sprawi, że będziemy mogli sięgnąć po smaki lata w dowolnym momencie. Tak przygotowana sałatka będzie doskonałym dodatkiem do tradycyjnych mielonych, schabowych czy drobiu. Warto podać ją także jako solową przystawkę lub w zdrowszym, wegańskim zestawie obiadowym.

Przepis na sałatkę szwedzką to przysłowiowa bułka z masłem, jednak warto trzymać się babcinych, złotych rad, które są przejawem czystej perfekcji - mowa tu m.in. o równomiernym krojeniu warzyw, aromatycznej zalewie, mieszance przypraw czy selekcji warzyw. Wówczas smak będzie wręcz idealny! 

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Przepis na kultową sałatkę szwedzką według babcinej receptury 

Składniki: 

  • 4 kg ogórków gruntowych, 
  • 0,5 kg marchewki,
  • ok. 0,5 kg cebuli,
  • 2 główki czosnku,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu.

Do zalewy:

  • szklanka octu,
  • szklanka cukru,
  • szklanka wody. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie warto zapamiętać, aby przygotowania rozpocząć już na etapie wybierania warzyw. Ogórki powinny być jędrne, bez skaz czy pęknięć. Lepiej postawić także na mniejsze, nieprzerośnięte sztuki. 
  2. Ogórki umyj i pokrój w cienkie plastry.
  3. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Pora na czosnek - każdy ząbek obierz i przekrój na pół. 
  5. Tak przygotowane warzywa posyp solą, ugnieć dłońmi i obciąż, by mogły puścić wodę. Warto zostawić kolorową mieszankę na około dwie godziny leżakowaia - wówczas uzyskamy najsmaczniejszy efekt. 
  6. Po tym czasie odcedzone warzywa przełóż do dokładnie umytych i sparzonych słoików. 
  7. Przygotuj zalewę, łącząc ocet, cukier i wodę. Podgrzej składniki, aż kryształki się rozpuszczą. 
  8. Gorącą zalewą wypełnij słoiki. 
  9. Po chwili szczelnie zakręć słoje i pasteryzuj je w garnku z wodą lub w piekarniku. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.