Szukasz podobnych przepisów? Sprawdź Gazeta.pl
Jak zrobić ogórki małosolne? Zazwyczaj wystarczy zalać warzywa osoloną wodą i dodać koper, chrzan oraz czosnek. Dzięki tej mieszance po kilkunastu godzinach możemy cieszyć się uwielbianą przekąską, która świetnie komponuje się z kanapkami i jest rewelacyjnym dodatkiem do letnich obiadów. Co, jednak jeśli nie mamy "na stanie" słoika? Nic straconego, możemy przygotować również małosolne... w woreczku.
Wiele osób zdecydowanie bardziej lubi ogórki małosolne od tych ukiszonych. Nic dziwnego, są chrupiące, a dzięki dodatkom, niezwykle aromatyczne. Na dodatek sól świetnie konserwuje warzywo, sprawiając, że ogórki się nie psują. Jeśli mamy ochotę na przekąskę, ale nie chcemy przygotowywać ogórków małosolnych w tradycyjny sposób, z pomocą przychodzi dość niecodzienna metoda.
Aby zrobić ogórki małosolne bez dodatku wody, należy przygotować woreczek foliowy. To właśnie do niego wkładamy kilogram dokładnie umytych (a najlepiej wymoczonych w wodzie), oczyszczonych i osuszonych warzyw, z których odkrajamy końcówki, a następnie zasypujemy je dwiema czubatymi łyżkami soli. Dodajemy także liść laurowy, trzy ząbki czosnku, koper, kawałek korzenia chrzanu oraz kilka ziaren gorczycy.
Następnie szczelnie zamykamy woreczek z ogórkami (najlepiej wykorzystać torebki z zamknięciem strunowym), sprawdzamy, czy sól pokryła wszystkie ogórki i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka godzin. Warto też co jakiś czas przemieszać zawartość torebek. Tak przygotowane ogórki małosolne będą gotowe po około 24 godzinach. Należy przechowywać je w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni.