Chrupiące ogórki małosolne w kilka godzin? To możliwe, ale nie rób ich w słoiku. Wykorzystaj sposób "na sucho"

Ogórki małosolne to przysmak, który przygotowujemy, gdy tylko na targach pojawią się pierwsze zbiory. Tradycyjnie ogórki "dochodzą" w słoiku, ale okazuje się, że małosolne można przygotować także "na sucho". Jak to zrobić?
Zobacz wideo Ciastka pieczarki - zaskocz swoich gości [PRZEPIS]

Szukasz podobnych przepisów? Sprawdź Gazeta.pl

Jak zrobić ogórki małosolne? Zazwyczaj wystarczy zalać warzywa osoloną wodą i dodać koper, chrzan oraz czosnek. Dzięki tej mieszance po kilkunastu godzinach możemy cieszyć się uwielbianą przekąską, która świetnie komponuje się z kanapkami i jest rewelacyjnym dodatkiem do letnich obiadów. Co, jednak jeśli nie mamy "na stanie" słoika? Nic straconego, możemy przygotować również małosolne... w woreczku. 

Ogórki małosolne - przepis, do którego nie potrzebujesz nawet słoika

Wiele osób zdecydowanie bardziej lubi ogórki małosolne od tych ukiszonych. Nic dziwnego, są chrupiące, a dzięki dodatkom, niezwykle aromatyczne. Na dodatek sól świetnie konserwuje warzywo, sprawiając, że ogórki się nie psują. Jeśli mamy ochotę na przekąskę, ale nie chcemy przygotowywać ogórków małosolnych w tradycyjny sposób, z pomocą przychodzi dość niecodzienna metoda. 

Aby zrobić ogórki małosolne bez dodatku wody, należy przygotować woreczek foliowy. To właśnie do niego wkładamy kilogram dokładnie umytych (a najlepiej wymoczonych w wodzie), oczyszczonych i osuszonych warzyw, z których odkrajamy końcówki, a następnie zasypujemy je dwiema czubatymi łyżkami soli. Dodajemy także liść laurowy, trzy ząbki czosnku, koper, kawałek korzenia chrzanu oraz kilka ziaren gorczycy. 

Ogórki będą gotowe już po kilku godzinach

Następnie szczelnie zamykamy woreczek z ogórkami (najlepiej wykorzystać torebki z zamknięciem strunowym), sprawdzamy, czy sól pokryła wszystkie ogórki i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka godzin. Warto też co jakiś czas przemieszać zawartość torebek. Tak przygotowane ogórki małosolne będą gotowe po około 24 godzinach. Należy przechowywać je w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.