Gofry Joanny Przetakiewicz. Gwiazda dodaje do nich jeden specjalny składnik. Wyjdą lekkie i puszyste

Joanna Przetakiewicz pochwaliła się w mediach społecznościowych przepisem na gofry. Gwiazda przygotowuje ciasto z dodatkiem nietypowego składnika, który doskonale zastępuje mleko. Przedstawiamy recepturę, z którą można przygotować rewelacyjny deser.

Gofry to słodki przysmak uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Można je podawać na wiele różnych sposobów. Ich przygotowanie nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Wystarczy połączyć składniki, nastawić gofrownicę i cieszyć się wyjątkowym smakiem. 

Zobacz wideo Plotek z wizytą u Magdy Gessler. Jak wygląda wnętrze restauracji?

Przepis na gofry Joanny Przetakiewicz. Ten składnik sprawi, że będą lekkie i puszyste

Do przygotowania gofrów będą potrzebne jajka, cukier, mąka i proszek do pieczenia. Innymi ważnymi składnikami będą kefir i roztopione masło. To właśnie dzięki kefirowi gofry będą miały lekką i delikatną strukturę. Oprócz wymienionych składników przydadzą się słodkie dodatki, owoce i bita śmietana.

 

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki,
  • dwie szklanki kefiru,
  • cztery jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół kostki masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Roztop masło i pozostaw do przestudzenia. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Zmiksuj jajka ze szczyptą soli i cukrem. Dodawaj do nich stopniowo przesianą mąkę, roztopione masło i kefir.
  3. Miksuj wszystkie składniki do momentu, aż powstanie gładka masa o jednolitej konsystencji.
  4. Piecz gofry w gofrownicy, aż zrobią się rumiane.
  5. Na koniec udekoruj je bitą śmietaną, owocami i cukrem pudrem.

Z czym serwować gofry? Najlepiej korzystać z sezonowych owoców

Gofry można jeść z różnymi dodatkami. Często podaje się je z samym cukrem pudrem, polewą truskawkową czy czekoladową albo z dodatkiem bitej śmietany. Niektórzy serwują gofry w bardziej niecodzienny sposób - z lodami. Doskonałym rozwiązaniem jest też używanie sezonowych owoców, np. truskawek, jagód i malin. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA