Zobacz wideo
Sprinterski przepis na piersi z kurczaka
Codzienne poszukiwanie pomysłów na obiad bywa frustrujące. Zwłaszcza kiedy na widok piersi z kurczaka o głowy przychodzą ci jedynie klasyczne kotlety. Podpowiadamy jak przyrządzić pyszny posiłek dla całej rodziny z wykorzystaniem mięsa drobiowego.
Roladki z kurczaka nadziewane przepysznym farszem
Roladki drobiowe to nic innego jak pierś z kurczaka, która została rozbita na cienkie mięso za pomocą kuchennego tłuczka. Zasada przygotowania jest początkowo zbliżona do przyrządzania klasycznych kotletów, natomiast różnica polega na tym, że na rozbite mięso kładziesz ulubione dodatki, a potem całość zawijasz tak, aby nic nie wypadło. Należy pamiętać, że mięso drobiowe nie potrzebuje zbyt długiej obróbki termicznej, wobec tego do środka warto włożyć coś, co szybko się upiecze. Nasz przepis na najlepszy farsz do roladek z kurczaka zawsze się sprawdza.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- ser mozzarella,
- 10 czarnych oliwek (można pominąć),
- połowa dużej czerwonej papryki,
- cebula,
- sól,
- czarny pieprz świeżo mielony,
- słodka papryka,
- oregano,
- 4 łyżeczki majonezu.
Mozzarellę można śmiało zastąpić innym rodzajem sera. Wystarczy poszperać nieco w lodówce, a resztki żółtego sera także się sprawdzą. W tym celu najlepiej utrzeć go na dużych oczkach kuchennej tarki.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na najlepszy farsz do roladek. Sposób przygotowania
- Mięso oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel na mniejsze części, tak aby otrzymać cztery równe kawałki.
- Za pomocą tłuczka ubij pierś z kurczaka na cienkie kotlety.
- Następnie posyp je dokładnie z obu stron słodką papryką, pieprzem, solą i oregano.
- Ser mozzarella pokrój w plastry.
- Czerwoną paprykę umyj i posiekaj w paseczki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Oliwki posiekaj w plasterki.
- Rozłóż mięso na tacy, desce lub dużym talerzu. Wewnętrzną część każdego kotleta posmaruj łyżeczką majonezu.
- Połóż po dwa plastry mozzarelli, trochę cebuli, oliwki oraz po trzy lub cztery paseczki papryki.
- Mięso zwijaj powoli w rulonik, tak aby powstały drobiowe roladki.
- W miejscu łączenia wbij drewnianą wykałaczkę.
- Gotowe roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej cienką warstwą oleju.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. i piecz przez około 45 minut.