Rokitnik to krzew, który może osiągać nawet sześć metrów wysokości. Jego owoce mają charakterystyczny żółtopomarańczowy kolor. Zwykle są kuliste i niewielkich rozmiarów. Roślinę cechują ostre kolce. W naszym kraju rokitnik jest objęty częściową ochroną. Jego owoców nie wolno zbierać m.in. w Pieninach.
Rokitnik jest rośliną występującą w Europie i Azji. Często tworzy się z niego żywopłoty i sadzi jako roślinę ozdobną w przydomowych ogrodach. Krzew rokitnika zaczyna kwitnąć w kwietniu, zanim rozwiną się jego liście. Z kolei owoce dojrzewają od sierpnia do września. Pierwsze owoce można zbierać po trzech lub nawet czterech latach od posadzenia rośliny. Gdzie najlepiej sadzić rokitnik? Ten krzew lubi przepuszczalną glebę i dobrze nasłonecznione stanowiska. Nie będzie rósł prawidłowo na glebach wilgotnych. Jest rośliną odporną na mrozy.
Owoce rokitnika zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Najwięcej znajduje się w nich witaminy C, B, żelaza, cynku, magnezu i miedzi. Poza tym owoce rokitnika dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają aminokwasy oraz olejki eteryczne.
Rokitnik stosowany jest w różnych dziedzinach życia. W kosmetyce używa się go do produkcji kremów, w ziołolecznictwie znany jest w postaci naparu z jego liści. Cenne właściwości posiada również olej z pestek rokitnika, nalewki i konfitury. Owoce rokitnika używa się w walce z reumatyzmem, przeziębieniami oraz z chorobami układu pokarmowego.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl