Szybkie ciasto z owocami. Jest bajecznie proste, a smakiem przebija słodkości z cukierni

Szybkie ciasto to prawdziwe wybawienie, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przygotowanie słodkości z dodatkiem owoców trwa przysłowiowy kwadrans, a efekt sprawia, że z pewnością nie skończy się na jednym kawałku.
Zobacz wideo Ciasto z rabarbarem

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Szukasz przepisu na szybkie ciasto? To idealnie! Ten wypiek z dodatkiem owoców sprawdzi się nie tylko, gdy w domowych szafkach zabraknie sklepowych słodkości. To także świetny przepis na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości - samo przygotowanie składników trwa góra kwadrans.

Szybkie ciasto. Poświęcisz kilkanaście minut i będziesz cieszyć się wyjątkowym smakiem

Do przygotowania szybkiego ciasta potrzebujemy podstawowych składników, które znajdują się w większości kuchni. Do tego warto zaopatrzyć się w sezonowe owoce, które doskonale podbiją smak słodkości.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepsza będzie tortowa),
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • kostka masła lub margaryny (200 g) - (opcjonalnie szklanka oleju),
  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli. 

Tak przygotujesz wypiek w kwadrans. To naprawdę szybkie ciasto!

Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj skrobię ziemniaczaną, a następnie proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do mąki dodaj cukier. 

W rondelku rozpuść i ostudź masło lub margarynę. Dodaj tłuszcz do ciasta i wbij jajka (muszą być w temperaturze pokojowej). Powoli wymieszaj wszystkie składniki. Wymieszaną masę wylej na blaszkę. Jeśli chcesz, możesz teraz dodać owoce. Jeśli wybierasz truskawki lub czereśnie, możesz przed wyłożeniem na ciasto, lekko obtoczyć je w mące. Dzięki temu ciasto nie nasiąknie sokiem i nie opadnie. 

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika. Piecz do suchego patyczka w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudź wypiek i posyp wierzch cukrem pudrem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.