Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Szukasz przepisu na szybkie ciasto? To idealnie! Ten wypiek z dodatkiem owoców sprawdzi się nie tylko, gdy w domowych szafkach zabraknie sklepowych słodkości. To także świetny przepis na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości - samo przygotowanie składników trwa góra kwadrans.
Do przygotowania szybkiego ciasta potrzebujemy podstawowych składników, które znajdują się w większości kuchni. Do tego warto zaopatrzyć się w sezonowe owoce, które doskonale podbiją smak słodkości.
Składniki:
Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj skrobię ziemniaczaną, a następnie proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do mąki dodaj cukier.
W rondelku rozpuść i ostudź masło lub margarynę. Dodaj tłuszcz do ciasta i wbij jajka (muszą być w temperaturze pokojowej). Powoli wymieszaj wszystkie składniki. Wymieszaną masę wylej na blaszkę. Jeśli chcesz, możesz teraz dodać owoce. Jeśli wybierasz truskawki lub czereśnie, możesz przed wyłożeniem na ciasto, lekko obtoczyć je w mące. Dzięki temu ciasto nie nasiąknie sokiem i nie opadnie.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika. Piecz do suchego patyczka w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudź wypiek i posyp wierzch cukrem pudrem.