Zrób je, a rodzina będzie o nim mówić przez cały rok. Puszyste, owocowe i słodkie jak nic innego

Dzień Matki to wyjątkowy dzień, który warto hucznie celebrować. W taką okazję oprócz kupionych upominków dużą radość wywołają własnoręcznie robione prezenty. Jednym z nich może być to oto ciasto. Jest słodkie, miękkie, a wyglądem oczaruje każdego rodzica.
Zobacz wideo Galette z morelami i rozmarynem

Dzień Matki obchodzimy 26 maja. To dzień, w którym dziękujemy za jej wszystkie starania i pokazujemy, że jest dla nas ważną osobą. Oprócz zakupionych prezentów i małym upominków warto też zrobić coś własnoręcznie. Chociaż niektórzy mogą nie czuć się dobrze w tworzeniu laurek, można zamienić je na domowy wypiek. Z tej okazji proponujemy to oto ciasto. Jest szybkie w przygotowaniu, a smakiem może przewyższyć wypieki od najlepszych cukierników. Dodaj obfitą ilość owoców, a będzie jeszcze smaczniejsze.

Przepis na szybkie ciasto owocowe

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej,
  • szklanka drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki masła,
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 100 g masła.

Składniki dodatkowe

  • 150 g świeżych malin,
  • 150 g borówek.

Sposób przygotowania

  1. Na samym początku wyjmij z lodówki jajka, jogurt i owoce. Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową. Masło umieść w rondelku i rozpuść je na niewielkim ogniu. Po rozpuszczeniu odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Do większej miski wsyp cukier i wbij jajka. Następnie wszystko dokładnie zmiksuj do uzyskania puszystej i jednolitej masy. Dolej chłodne masło oraz jogurt naturalny.
  3. Cały czas miksując, dosyp przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Teraz czas na wykonanie kruszonki. Wszystkie podane składniki umieść w misce i dokładnie z sobą wymieszaj. Przygotowaną mieszankę posiekaj nożem i odłóż w chłodne miejsce.
  5. Wcześniej przygotowaną masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj, a na wierzchu ułóż przemyte owoce. Następnie rozsyp przygotowaną kruszonkę.
  6. Ciasto włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut, do suchego patyczka. Po wypieczeniu odstaw je od wystudzenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.