-
Haps
-
Jak przygotować
- Gołąbki bez zawijania to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Znikną w mig
W tej wersji młoda kapusta wyjdzie wyśmienicie. Poszatkuj ją i połącz z tymi składnikami
Jeśli lubisz gołąbki, to danie na pewno pokochasz. Wystarczy poszatkować kapustę i zapiec ją z mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Kluczową rolę odegrają przyprawy takie jak majeranek, liść laurowy i ziele angielskie.
Gołąbki bez zawijania? Taka potrawa przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia jej tradycyjną wersję. Do przyrządzenia zapiekanki będzie potrzebne mielone mięso wołowo-wieprzowe, ryż i kilka innych składników. Gotowe danie smakuje fenomenalnie i będzie świetną alternatywą dla klasycznych gołąbków.
Zobacz wideo Szparagi z jajkiem i parmezanem
Przepis na gołąbki bez zawijania. Bogaty smak i aromat
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- pół kilograma mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- szklanka bulionu wołowego,
- szklanka ryżu,
- duża biała cebula,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki przecieru pomidorowego,
- łyżka mąki pszennej,
- trzy ząbki czosnku,
- kawałek żółtego sera,
- szklanka śmietany 12 proc.,
- jajko,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- łyżka majeranku,
- pięć ziaren ziela angielskiego,
- dwa liście laurowe,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Kapustę przed pieczeniem posyp żółtym serem
Przygotowanie:
- Poszatkuj młodą kapustę i umieść ją w garnku z wodą. Gotuj przez około dziesięć minut z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Obierz cebulę z łupin, posiekaj w kostkę i podsmaż na patelni. Ugotuj ryż. W oddzielnym garnku zagotuj bulion z koncentratem pomidorowym, dodaj do niego majeranek i po zagotowaniu wymieszaj z mąką.
- Połącz w jedną masę ryż z mięsem i cebulą. Następnie dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, sól i pieprz.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż część odcedzonej kapusty, zalej ją sosem pomidorowym, rozłóż na nim ryż, mięso i cebulę. Na koniec rozłóż resztę kapusty, polej ją sosem i posyp żółtym serem startym na dużych oczkach tarki.
Zapiekankę z kapusty należy piec przez około jedną godzinę w 180 st. C. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Aby danie nabrało intensywniejszego smaku, można doprawić je pieprzem cayenne.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl