W tej wersji młoda kapusta wyjdzie wyśmienicie. Poszatkuj ją i połącz z tymi składnikami

Jeśli lubisz gołąbki, to danie na pewno pokochasz. Wystarczy poszatkować kapustę i zapiec ją z mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Kluczową rolę odegrają przyprawy takie jak majeranek, liść laurowy i ziele angielskie.

Gołąbki bez zawijania? Taka potrawa przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia jej tradycyjną wersję. Do przyrządzenia zapiekanki będzie potrzebne mielone mięso wołowo-wieprzowe, ryż i kilka innych składników. Gotowe danie smakuje fenomenalnie i będzie świetną alternatywą dla klasycznych gołąbków.

Zobacz wideo Szparagi z jajkiem i parmezanem

Przepis na gołąbki bez zawijania. Bogaty smak i aromat

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • pół kilograma mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • szklanka bulionu wołowego,
  • szklanka ryżu,
  • duża biała cebula,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • łyżka mąki pszennej,
  • trzy ząbki czosnku,
  • kawałek żółtego sera,
  • szklanka śmietany 12 proc.,
  • jajko,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • łyżka majeranku,
  • pięć ziaren ziela angielskiego,
  • dwa liście laurowe,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Kapustę przed pieczeniem posyp żółtym serem

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj młodą kapustę i umieść ją w garnku z wodą. Gotuj przez około dziesięć minut z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Obierz cebulę z łupin, posiekaj w kostkę i podsmaż na patelni. Ugotuj ryż. W oddzielnym garnku zagotuj bulion z koncentratem pomidorowym, dodaj do niego majeranek i po zagotowaniu wymieszaj z mąką. 
  3. Połącz w jedną masę ryż z mięsem i cebulą. Następnie dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, sól i pieprz.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż część odcedzonej kapusty, zalej ją sosem pomidorowym, rozłóż na nim ryż, mięso i cebulę. Na koniec rozłóż resztę kapusty, polej ją sosem i posyp żółtym serem startym na dużych oczkach tarki.

Zapiekankę z kapusty należy piec przez około jedną godzinę w 180 st. C. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Aby danie nabrało intensywniejszego smaku, można doprawić je pieprzem cayenne.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: