Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!
Choć Dzień Matki obchodzony jest na całym świecie, to jednak co kraj, to obyczaj i daty są dość zróżnicowane. Cel jednak jest ten sam, uczczenie trudu matki, podziękowanie za jej czas i miłość. W Polsce świętujemy właśnie dziś, 26 maja. Jeśli nie macie pomysłu na prezent, pomyślcie o przygotowaniu pysznego deseru.
Beza Pavlova. Przepis na słodkie chwile w towarzystwie mamy
Kiedy byliśmy małymi dziećmi, to w przedszkolach przygotowywaliśmy laurki, które tworzone były z wielkim zaangażowaniem. Najwięcej czasu jednak zajmowało uczenie się roli do inscenizacji. Wierszyki, piosenki, stroje, a czasem nawet tańce. Wszystko po to, by wynagrodzić mamom codzienny trud wychowawczy. Dziś, jako dorośli, często szukamy w sklepach najlepszego prezentu. Jednak mimo upływu lat najcenniejszy jest wspólny czas. Dlatego polecamy przyrządzić pyszną minibezę Pavlova i zaprosić mamę na wspólne popołudnie. Jej zaletą jest to, że nie musimy kroić wielkiego ciasta, a każdy otrzymuje piękny niewielki deser.
Składniki:
- 4 białka,
- 200 g drobnego cukru, lub cukru pudru,
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny.
Dodatki:
- 250 ml śmietany kremówki,
- 200 g serka mascarpone,
- ulubione owoce (maliny, truskawki, borówki).
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na minibezę Pavlova na Dzień Mamy. Sposób przygotowania
- Białka wlać do wysokiej misy, wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
- Pod koniec stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż stanie się szklista.
- Wsypać skrobię ziemniaczaną oraz wlać ocet jabłkowy. Dokładnie wymieszać używając drewnianej łyżki.
- Na szeroką blachę wyłożyć papier do pieczenia. Łyżką nałożyć ubitą pianę i uformować gniazdka.
- Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. Piec przez 90 minut.
- Uchylić piekarnik i pozostawić mini bezy do ostygnięcia.
- Do wysokiej misy wlać śmietanę kremówkę. Ubijać na najwyższych obrotach.
- Pod koniec obijania dodawać po łyżce serka mascarpone i miksować przez kilka minut, aż powstanie jednolity krem.
- Wyciągnąć ostygnięte gniazdka bezy z piekarnika.
- Za pomocą cukierniczej szprycy nałożyć krem.
- Owoce umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i poukładać na minibezach Pavlova.