Kruchutka beza Pavlova na Dzień Mamy? Zrób wersję mini i nie męcz się z krojeniem

Dziś Dzień Mamy! Dzieci wręczają rodzicielkom własnoręcznie wykonane laurki, w przedszkolach zaczynają się pierwsze przedstawienia, a dorośli szukają właściwych prezentów. Nasz pomysł na minibezę Pavlova to strzał w dziesiątkę. Przygotuj małe deserki i spędź czas w gronie najbliższych.
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Choć Dzień Matki obchodzony jest na całym świecie, to jednak co kraj, to obyczaj i daty są dość zróżnicowane. Cel jednak jest ten sam, uczczenie trudu matki, podziękowanie za jej czas i miłość. W Polsce świętujemy właśnie dziś, 26 maja. Jeśli nie macie pomysłu na prezent, pomyślcie o przygotowaniu pysznego deseru

Placki ziemniaczane Placki, o których będziesz śnić przez całą noc. Dodaj do nich mięsny twist

Beza Pavlova. Przepis na słodkie chwile w towarzystwie mamy

Kiedy byliśmy małymi dziećmi, to w przedszkolach przygotowywaliśmy laurki, które tworzone były z wielkim zaangażowaniem. Najwięcej czasu jednak zajmowało uczenie się roli do inscenizacji. Wierszyki, piosenki, stroje, a czasem nawet tańce. Wszystko po to, by wynagrodzić mamom codzienny trud wychowawczy. Dziś, jako dorośli, często szukamy w sklepach najlepszego prezentu. Jednak mimo upływu lat najcenniejszy jest wspólny czas. Dlatego polecamy przyrządzić pyszną minibezę Pavlova i zaprosić mamę na wspólne popołudnie. Jej zaletą jest to, że nie musimy kroić wielkiego ciasta, a każdy otrzymuje piękny niewielki deser.

Składniki:

  • 4 białka,
  • 200 g drobnego cukru, lub cukru pudru,
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny.

Dodatki:

  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 200 g serka mascarpone,
  • ulubione owoce (maliny, truskawki, borówki).

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa gulaszowa. Przepis na jednogarnkowe danie Zupa gulasz to wyrazisty smak i aromat na talerzu. Poznaj sprawdzone przepisy

Przepis na minibezę Pavlova na Dzień Mamy. Sposób przygotowania

  1. Białka wlać do wysokiej misy, wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
  2. Pod koniec stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż stanie się szklista. 
  3. Wsypać skrobię ziemniaczaną oraz wlać ocet jabłkowy. Dokładnie wymieszać używając drewnianej łyżki.
  4. Na szeroką blachę wyłożyć papier do pieczenia. Łyżką nałożyć ubitą pianę i uformować gniazdka.
  5. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. Piec przez 90 minut.
  6. Uchylić piekarnik i pozostawić mini bezy do ostygnięcia. 
  7. Do wysokiej misy wlać śmietanę kremówkę. Ubijać na najwyższych obrotach.
  8. Pod koniec obijania dodawać po łyżce serka mascarpone i miksować przez kilka minut, aż powstanie jednolity krem.
  9. Wyciągnąć ostygnięte gniazdka bezy z piekarnika. 
  10. Za pomocą cukierniczej szprycy nałożyć krem.
  11. Owoce umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i poukładać na minibezach Pavlova
Więcej o: