Kruchutka beza Pavlova na Dzień Mamy? Zrób wersję mini i nie męcz się z krojeniem

Dziś Dzień Mamy! Dzieci wręczają rodzicielkom własnoręcznie wykonane laurki, w przedszkolach zaczynają się pierwsze przedstawienia, a dorośli szukają właściwych prezentów. Nasz pomysł na minibezę Pavlova to strzał w dziesiątkę. Przygotuj małe deserki i spędź czas w gronie najbliższych.
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Choć Dzień Matki obchodzony jest na całym świecie, to jednak co kraj, to obyczaj i daty są dość zróżnicowane. Cel jednak jest ten sam, uczczenie trudu matki, podziękowanie za jej czas i miłość. W Polsce świętujemy właśnie dziś, 26 maja. Jeśli nie macie pomysłu na prezent, pomyślcie o przygotowaniu pysznego deseru

Beza Pavlova. Przepis na słodkie chwile w towarzystwie mamy

Kiedy byliśmy małymi dziećmi, to w przedszkolach przygotowywaliśmy laurki, które tworzone były z wielkim zaangażowaniem. Najwięcej czasu jednak zajmowało uczenie się roli do inscenizacji. Wierszyki, piosenki, stroje, a czasem nawet tańce. Wszystko po to, by wynagrodzić mamom codzienny trud wychowawczy. Dziś, jako dorośli, często szukamy w sklepach najlepszego prezentu. Jednak mimo upływu lat najcenniejszy jest wspólny czas. Dlatego polecamy przyrządzić pyszną minibezę Pavlova i zaprosić mamę na wspólne popołudnie. Jej zaletą jest to, że nie musimy kroić wielkiego ciasta, a każdy otrzymuje piękny niewielki deser.

Składniki:

  • 4 białka,
  • 200 g drobnego cukru, lub cukru pudru,
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny.

Dodatki:

  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 200 g serka mascarpone,
  • ulubione owoce (maliny, truskawki, borówki).

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na minibezę Pavlova na Dzień Mamy. Sposób przygotowania

  1. Białka wlać do wysokiej misy, wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
  2. Pod koniec stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż stanie się szklista. 
  3. Wsypać skrobię ziemniaczaną oraz wlać ocet jabłkowy. Dokładnie wymieszać używając drewnianej łyżki.
  4. Na szeroką blachę wyłożyć papier do pieczenia. Łyżką nałożyć ubitą pianę i uformować gniazdka.
  5. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. Piec przez 90 minut.
  6. Uchylić piekarnik i pozostawić mini bezy do ostygnięcia. 
  7. Do wysokiej misy wlać śmietanę kremówkę. Ubijać na najwyższych obrotach.
  8. Pod koniec obijania dodawać po łyżce serka mascarpone i miksować przez kilka minut, aż powstanie jednolity krem.
  9. Wyciągnąć ostygnięte gniazdka bezy z piekarnika. 
  10. Za pomocą cukierniczej szprycy nałożyć krem.
  11. Owoce umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i poukładać na minibezach Pavlova
Więcej o:
Copyright © Agora SA