Czemu ogórki małosolne nie chcą się ukisić? Sprawdź, czy popełniasz popularny błąd

Ogórki małosolne to przysmak, po który sięga wiele osób. Sekret tkwi w prostocie i odpowiedniej fermentacji. Czasem jednak coś pójdzie nie tak i zamiast pysznej przekąski wychodzi totalna klapa. Wówczas zastanawiasz się, czemu ogórki małosolne nie chcą się ukisić? Zdradzamy często popełniany błąd.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Ogórki małosolne różnią się nieco smakiem od klasycznych kiszonych. Jak sama nazwa wskazuje, ich głównym atutem jest lekko słona nuta oraz kwaskowość. Struktura warzyw pozostaje delikatnie chrupiąca, co sprawia, że wiele osób woli tę wersję i przyrządza ją w domu. Niestety czasem okazuje się, że pomimo chęci ogórki małosolne nie chcą się ukisić. Wyjaśniamy, dlaczego tak się dzieje.

Kruchutka beza Pavlova na dzień mamy? Zrób wersję mini i nie męcz się z krojeniem Kruchutka beza Pavlova na Dzień Mamy? Zrób wersję mini i zapomnij o krojeniu

Robisz ogórki małosolne? Unikaj tego błędu

W odróżnieniu od ogórków kiszonych małosolna wersja nie potrzebuje zbyt dużo czasu. Co więcej, ogórki najlepiej umieścić w glinianym naczyniu z pokrywką, aby móc sięgać po przysmak w dowolnej chwili. W kwestii przypraw także nic się nie zmienia. Dodajemy koper, czosnek, liście winogron lub czarnej porzeczki, korzeń chrzanu, liście laurowe i ziele angielskie. Jeżeli jednak mimo wszelkich starań widzisz, że coś jest nie tak i zastanawiasz się, czemu ogórki małosolne nie chcą kisnąć, zwróć uwagę na temperaturę.

W początkowej fazie przyrządzania ogórków po zalaniu ich solanką należy zapewnić im około 23 stopni Celsjusza. Po trzech dniach powinien rozpocząć się proces fermentacji. Nie wolno przenosić ich do lodówki ani innego chłodnego miejsca. Najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie ogórków w ciepłym miejscu jeszcze przez co najmniej dwa dni. Po tym czasie zmiana temperatury na niższą nie powinna już zaszkodzić. Jeśli jednak chcesz, aby zyskały jeszcze więcej kwasowości, zaczekaj, aż proces fermentacji bardziej się rozwinie.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Znasz ten nietypowy gulasz? Serwują go głównie wykwintne restauracje. Sprawdź nasz prosty przepis Znasz ten nietypowy gulasz? Serwują go wykwintne restauracje

Przepis na ogórki małosolne. Chrupiące i lekko kwaśne

Składniki:

  • pół kg ogórków gruntowych,
  • 10 cm korzenia chrzanu,
  • pęczek kopru,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście winogron.

Zalewa:

  • litr wody,
  • łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj pod bieżącą wodą.
  2. Do dużego słoja, lub glinianego naczynia włóż ogórki.
  3. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i czosnek.
  4. Opłucz koper i liście winogron, wrzuć do pozostałych składników.
  5. Przygotuj zalewę. Sól rozpuść w zimnej wodzie i zalej ogórki.
  6. Naczynie przykryj gazą. Odstaw w ciepłe miejsce na trzy lub pięć dni. 
  7. Po tym czasie sięgaj po pyszną przekąskę.
Więcej o: