-
Haps
-
Jak przygotować
- Dawne galicyjskie kotlety powracają do łask. To bardziej soczysta wersja klasycznych mielonych
Dawne galicyjskie kotlety powracają do łask. To bardziej soczysta wersja klasycznych mielonych
Powroty do starych przepisów są od zawsze w modzie. Dzięki temu można zobaczyć jak i co się kiedyś jadło, a także można odświeżyć domowe menu. Dziś przedstawiamy przepis na mielone, które mogą zastąpić tradycyjne mielone. Dlaczego są smaczniejsze? To sprawka tego mięsa.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety lwowskie to interesujące i smaczne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie mogą zdecydować się na konkretne danie obiadowe. Mają kształt mielonych, jednak mięso nie jest wieprzowe, ani wołowe. Wykorzystuje się do nich zmielone kawałki piersi z kurczaka. Dla wielu ten przysmak może przypominać znane i lubiane kotlety dewolaj, a to dzięki dodatkowi masła. Odrobina tłuszczu, którą dodaje się do mięsnej masy ma za zadanie sprawić, aby całość była odpowiednio delikatna i soczysta. Tak przyrządzone kotlety można podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis na kotlety lwowskie
Składniki
- 600 g mielonego mięsa z piersi kurczaka,
- 300 g sera żółtego w kostce,
- 2 jajka,
- łyżka masła,
- czerstwa bułka + mleko do namoczenia,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- bułka tarta do panierowania,
- oliwa do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Czerstwą bułkę umieść w misce i zalej ją mlekiem. Odstaw ją na około 20 minut.
- Mięso mielone przenieś do miski, żółty ser zetrzyj na tarce i dodaj go do mięsa. Całość przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wbij również jajka, dodaj łyżkę masła i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę.
- Składniki dokładnie wyrabiaj za pomocą dłoni, do momentu połączenia.
- Z powstałej masy formuj kotleciki na wzór mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy będzie odpowiednio gorąca układaj na niej mięso. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
- Przyrządzone kotlety podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl