Dawne galicyjskie kotlety powracają do łask. To bardziej soczysta wersja klasycznych mielonych

Powroty do starych przepisów są od zawsze w modzie. Dzięki temu można zobaczyć jak i co się kiedyś jadło, a także można odświeżyć domowe menu. Dziś przedstawiamy przepis na mielone, które mogą zastąpić tradycyjne mielone. Dlaczego są smaczniejsze? To sprawka tego mięsa.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety lwowskie to interesujące i smaczne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie mogą zdecydować się na konkretne danie obiadowe. Mają kształt mielonych, jednak mięso nie jest wieprzowe, ani wołowe. Wykorzystuje się do nich zmielone kawałki piersi z kurczaka. Dla wielu ten przysmak może przypominać znane i lubiane kotlety dewolaj, a to dzięki dodatkowi masła. Odrobina tłuszczu, którą dodaje się do mięsnej masy ma za zadanie sprawić, aby całość była odpowiednio delikatna i soczysta. Tak przyrządzone kotlety można podawać z ulubionymi dodatkami.

Przepis na kotlety lwowskie

Składniki

  • 600 g mielonego mięsa z piersi kurczaka,
  • 300 g sera żółtego w kostce,
  • 2 jajka,
  • łyżka masła,
  • czerstwa bułka + mleko do namoczenia,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • bułka tarta do panierowania,
  • oliwa do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Czerstwą bułkę umieść w misce i zalej ją mlekiem. Odstaw ją na około 20 minut.
  2. Mięso mielone przenieś do miski, żółty ser zetrzyj na tarce i dodaj go do mięsa. Całość przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wbij również jajka, dodaj łyżkę masła i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę.
  3. Składniki dokładnie wyrabiaj za pomocą dłoni, do momentu połączenia.
  4. Z powstałej masy formuj kotleciki na wzór mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy będzie odpowiednio gorąca układaj na niej mięso. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  6. Przyrządzone kotlety podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA