-
Haps
-
Jak przygotować
- Takiego przepisu aż grzech nie spróbować. Tak zrobiony kurczak będzie numerem 1. wśród rodzinnych obiadów
Takiego przepisu aż grzech nie spróbować. Tak zrobiony kurczak będzie numerem 1. wśród rodzinnych obiadów
Kurczak to mięso, po które sięga wiele osób. Jednak mało kto potrafi go przygotować w oryginalny sposób. Przychodzimy więc na ratunek i podpowiadamy, w jaką metodą zrobić ten specjał, by wszyscy wspominali go z przyjemnością. Ten przepis zagości u ciebie na dłużej.
Zobacz wideo
Galette z pomidorkami koktajlowymi
W wielu domach dania obiadowe powtarzają się co jakiś czas. Pomimo że wachlarz przepisów jest szeroki, mało kto decyduje się na ciekawsze przygotowanie potraw. My chcemy pokazać, że to, co jest nowe, nie zawsze musi być skomplikowane lub niesmaczne. Przedstawiamy więc kurczaka podanego w towarzystwie warzyw i zapieczonego w miękkim cieście. Taka propozycja obiadowa spodoba się nawet niejadkowi. Mało kto nie skusi się na chociaż kawałek tej potrawy.
Przepis na galette z kurczakiem
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej,
- pół kostki masła,
- 4 łyżki zimnej wody,
- 1 jajko,
- łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- pierś z kurczaka,
- cukinia,
- duży pomidor,
- niewielka cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół kostki żółtego sera,
- 2 łyżki kukurydzy,
- 3 łyżki oliwy,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Przyrządzanie tego dania zacznij od przygotowania ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajko i wsyp sól. Następnie dorzuć posiekane zimne masło i wlej wodę. Całość dokładnie wyrabiaj za pomocą dłoni. Powinno powstać jednolite i elastyczne ciasto. Tak przygotowane zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce.
- Pierś z kurczaka dokładnie oczyść i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przygotowane mięso.
- Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Przygotowane warzywa podsmaż na tej samej patelni, na której przed chwilą smażyłeś kurczaka.
- Cukinie przemyj i pokrój w plastry, żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie składniki na nadzienie umieść w większej misce i wymieszaj.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na dość cienki placek. Przełóż go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta wyłóż przygotowane nadzienie, brzegi zawiń do środka.
- Tak przygotowane danie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. Po wypieczeniu podawaj z ulubionym sosem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl