Tego mięsa już nikt nie kupuje, a w PRL zajadali się nim wszyscy robotnicy. Najlepiej smakuje w sosie z cebulą

Wiele dań, które w PRL uchodziły za przysmaki, odeszło do lamusa, a wielka szkoda, ponieważ ówczesna prosta kuchnia była smaczna, zdrowa i sycąca. Taki właśnie jest przepis, którego młode pokolenie w większości nie zna, a chodzi o cynaderki. Co to takiego? Najprościej ujmując - to cielęce nerki, długo moczone w mleku lub wodzie a następnie duszone w sosie. Mogą być naprawdę przepyszne, ale warto uważać na jedną rzecz.

Więcej przepisów na dania z PRL znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pod nazwą cynaderki kryje się potrawa, która była prawdziwym hitem pracowniczych stołówek, ale równie często gościła na stole podczas rodzinnych obiadów. "Za komuny" codzienna kuchnia wręcz stała podrobami, a dziś jemy w zasadzie wątróbkę i to również niezbyt często. Jak przygotować delikatne nerki cielęce, żeby były pyszne i nie miały tego charakterystycznego "aromatu"? Cóż, trochę trzeba poczekać, ale zdecydowanie warto. 

Zobacz wideo

Ukochane danie robotników w PRL - cynaderki w sosie z cebulą

Składniki:

  • ok. 1 kg nerek cielęcych (można użyć również wieprzowych, ale cielęce są delikatniejsze i mają lepszą konsystencję)
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, liście laurowe, majeranek
  • woda
  • mleko
  • łyżka mąki

Sposób wykonania:

  1. Nerki oczyść z żyłek i błonek, następnie pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do miski. Następnie zalej je ziemną wodą i mocz przez ok. godzinę. 
  2. Nerki odcedź i zalej mlekiem. Mleko "wyciągnie" niechciane aromaty z mięsa i sprawi, że będzie miękkie i niemal maślane. 
  3. Po godzinie odcedź nerki z mleka. W szerokim garnku lub dużym rondlu rozgrzej masło i dodaj posiekaną w piórka cebulę. Podsmaż ją, a kiedy się zeszkli, wyjmij ją z garnka. 
  4. Dołóż odrobinę masła i zwiększ moc palnika. Dodaj pokrojone cynaderki i obsmaż je z każdej strony. Następnie dodaj cebulę, zmniejsz ogień i zalej całość wodą tak, by jedynie przykrywała mięso. 
  5. Dodaj liście laurowe i majeranek i duś na minimalnym ogniu przez ok. godzinę. 
  6. Po upływie godziny nerki powinny być już miękkie. To moment, by dodać sól. Następnie duś jeszcze ok. 20 minut. 
  7. Po tym czasie powinien powstać ciemny, aromatyczny sos. Możesz dodatkowo zagęścić go mąką lub dodać odrobinę śmietany. 

Tak przygotowane cynaderki smakują obłędnie ze wszystkimi dodatkami. Szczególnie polecam ziemniaczane purée lub kaszę gryczaną obowiązkowo z kiszonym ogórkiem albo surówką z kiszonej kapusty

Wskazówka: Żeby dodatkowo zaromatyzować sos z nerek, warto dodać łyżkę musztardy. Smak cynaderek dopełnią też owoce - szczególnie jabłka lub żurawina. Będą jeszcze smaczniejsze.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.