Na to danie czeka się cały rok. Zrób cały gar, bo każdy poprosi o kilka dokładek. Wybór mięsa jest bardzo ważny

Na niektóre potrawy trzeba czekać cały rok. Jest to spowodowane sezonowością pewnych warzyw. Na szczęście wiosna przyszła szybko i możemy delektować się specjałami, o których śniliśmy w zimowe noce. To danie koniecznie musisz zrobić tej wiosny. Jednak odpowiednio dobierz mięso, to ono jest kluczowe.
Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Młoda kapusta to produkt, który wiosną sprzedawany jest w dużych ilościach. Każdy po mroźnej zimie chce nacieszyć się świeżymi i sezonowymi warzywami. Co więc można z niej zrobić? Wybór jest prosty i jest nim bigos. Ten zrobiony z takiej kapusty ma całkiem inny smak, niż ten, który wykonany jest jesienią, czy zimą. Jednak, aby danie wyszło odpowiednio dobre, musisz zastanowić się nad wyborem mięsa. My wybieramy swojską kiełbasę oraz boczek. Niemniej jednak łopatka wieprzowa lub karkówka również będzie odpowiednim wyborem.

Przepis na bigos z młodej kapusty

Składniki

  • średniej wielkości młoda kapusta,
  • 400 g wędzonego boczku,
  • 2 pęta swojskiej kiełbasy,
  • 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 700 ml bulionu,
  • średnia cebula,
  • 4 marchewki,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności przygotuj warzywa i mięso. Kapustę przemyj i drobno poszatkuj, cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę również obierz ze skórki i pokrój w pół plasterki. Kiełbasę pokrój w plastry, a boczek w kostkę. Dodatkowo przemyj koperek i drobno go posiekaj.
  2. Do większego garnka wlej 3 łyżki oleju i dodaj do niego pokrojoną cebulę. Podsmaż ją na niewielkim ogniu do zarumienienia, następnie dodaj kiełbasę, boczek i marchewkę. Całość smaż przez około 4 minuty.
  3. Gdy warzywa i mięso odpowiednio się podsmażą, dodaj do całości kapustę i wymieszaj. Wleję również bulion i wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 25 minut.
  4. Gdy całość się gotuje przygotuj zasmażkę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i dodaj do niego mąkę pszenną. Dokładnie zamieszaj, a następnie przelej do garnka z gotującym się bigosem.
  5. Kiedy kapusta zmięknie dokładnie wymieszaj całość. Dodaj posiekany koperek i zagotuj.  Odpowiednio ciepły bigos zdejmij z ognia i serwuj ze świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.