Łamiesz zdrewniałe końcówki szparagów? Po obejrzeniu tego wideo przestaniesz. Jest lepszy sposób

Szparagi to sezonowy przysmak, na który czekamy cały rok. Przed zjedzeniem trzeba je jednak odpowiednio przygotować. Jednym z etapów jest pozbywanie się zdrewniałych końcówek. Często można spotkać się z radą, aby po prostu je odłamać. Nie zawsze jednak szparagi łamią się tam, gdzie byśmy sobie tego życzyli. Nasz szef kuchni Michał Toczyłowski podpowiada, by skorzystać z innego sposobu.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Szparagi to fantastyczne warzywo, cenione przez wiele osób ze względu na smak i wartości odżywcze. Można je jeść na surowo, choć znacznie częściej przed zjedzeniem poddajemy je obróbce. Białe szparagi obieramy, w przypadku zielonych nie jest to koniecznie. Z każdego rodzaju szparagów trzeba jednak usunąć zdrewniałe końcówki. Często można spotkać się z metodą, która polega na ich odłamywaniu. Nie zawsze jednak się to sprawdza. Szparag może bowiem złamać się nie tam, gdzie byśmy chcieli.

Łamiesz końcówki szparagów? Jest lepszy sposób

Niedawno w kuchni Hapsa nasz kucharz Michał Toczyłowski przygotowywał pyszny przepis na szparagi z jajkiem sześciominutowym, emulsją maślaną i parmezanem. Jednym z etapów było odpowiednie przygotowanie warzyw, w tym usunięcie wspomnianych zdrewniałych końcówek. Michał radzi, by ich nie odłamywać, bo może to mieć efekt daleki od oczekiwanego. Jest na to lepszy sposób. Mówi o nim i pokazuje go na poniższym wideo.

 

Wszystko przez to, że szparag może nie złamać się tam, gdzie chcemy. "Złamie się w każdym miejscu, w którym go wygniemy" - mówi nasz szef kuchni. Dlatego lepiej posłużyć się nożem. Pozbycie się końcówek szparagów to jednak nie wszystko. Jeśli nie zamierzamy jeść ich na surowo, trzeba je jeszcze odpowiednio ugotować. Najlepiej wstawić je pionowo do wysokiego garnka z wodą. Główki powinny wystawać nad powierzchnię wody. Dla ułatwienia można związać je sznureczkiem. Jeżeli nie mamy takiego garnka, to nic nie szkodzi. Szparagi można też ugotować po prostu na leżąco w garnku z szerokim dnem. Do wody należy wsypać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Można też dodać łyżeczkę masła. Zielone szparagi gotujemy ok. 3-5 minut od momentu zagotowania się wody, białe dłużej - ok. 10-12 minut, niektórzy podają nawet 15 minut. Wiele zależy bowiem od tego, jak grube są warzywa. Im grubsze, tym dłużej trzeba je gotować.

Jak sprawdzić, czy szparagi są świeże?

Świeże szparagi są jędrne i sprężyste, mają zamknięte końcówki (białe) lub niepokruszone (zielone). Łodygi przy pocieraniu o siebie powinny skrzypieć. Warto się też przyjrzeć, czy nie są zgniłe i nie ma na nich pleśni

Po kupieniu szparagi lepiej przechowywać w lodówce. Jeśli trzymamy je na blacie w kuchni, zwłaszcza w nasłonecznionym miejscu, szybko stracą jędrność - nie przechowujmy ich w ten sposób dłużej niż kilkanaście godzin. W lodówce trzymamy je owinięte wilgotną ściereczką. Nie powinny tam leżeć dłużej niż pięć dni.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.