Znalazła w domu stary zeszyt babci, a my odtworzyliśmy jeden z przepisów. Smak nie z tej ziemi

Babcine zeszyty to skarby w każdym domu. Przepisy, które się w nich znajdują, są na wagę złota, a odtwarzanie ich powinno być rodzinną tradycją. My również postanowiliśmy odtworzyć recepturę ze starych zapisów. To, co z tego wyszło, zasługuje na nagrodę.
Zobacz wideo Monkey bread - nietypowy deser [PRZEPIS]

Każdy dom skrywa kulinarne tajemnice, o których mało komu się mówi. Są to zazwyczaj receptury babć, które od lat krążą po rodzinie. Jednak tiktokerka @aga_cooks nie chciała zostawić swoich skarbów tylko dla siebie. W jednym z filmów na TikToku pokazała stary zeszyt babci, który przepełniony jest recepturami na różnego rodzaju smakołyki. Napisała, że pochodzi z 1970 roku, a po wyglądzie możemy stwierdzić, że przeszedł wiele. Postanowiliśmy odczytać jeden z przepisów i przekazać go dalej. Dodaliśmy od siebie nieco słodkiego twistu w postaci domowych konfitur i polewy czekoladowej. Jednak wypiek sam w sobie jest już słodki, więc te składniki możesz pominąć. To, co wychodzi z receptury, jest pysznym i delikatnym deserem.

Przepis na placek wiedeński z zeszytu babci 

Składniki na placki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 150 g margaryny,
  • 100 g miodu,
  • 150 g cukru pudru,
  • 2 całe jajka,
  • 1 żółtko,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki amoniaku.

Składniki na masę grysikową:

  • pół litra mleka,
  • 15 łyżeczek kaszy manny,
  • 2 cukry wanilinowe,
  • 150 g cukru pudru,
  • kostka margaryny,
  • 1 cytryna.

Składniki dodatkowe:

  • polewa czekoladowa,
  • duży słoik domowych powideł.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie ciasta zacznij od przygotowania placków. Na stolnicy rozsyp mąkę i wkrój do niej margarynę. Całość dokładnie posiekaj do lekkiego połączenia. Na środku zrób wgłębienie i wbij tam jajka, dodaj żółtko oraz wlej miód. Wszystko dokładnie wyrabiaj.
  2. W międzyczasie wsyp również amoniak, sodę oczyszczoną i cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie połącz do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
  3. Po dokładnym wyrobieniu podziel ciasto na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek o wielkości przygotowanej blaszki. Kawałki ciasta wkładaj do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij i ostudź.
  4. W czasie gdy placki się wypiekają przygotuj masę grysikową. Do rondelka przelej mleko i dodaj do niego cukier puder, dokładnie wymieszaj. Gdy napój się lekko zagotuje wsyp do niego kaszę mannę. Gotuj całość na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, by nie było grudek. Następnie zdejmij z ognia i ostudź.
  5. Do miski wrzuć margarynę, dodaj do niej cukry wanilinowe oraz sok z cytryny. Składniki energicznie utrzyj na puch. Gdy mleko ostygnie przelej je do margaryny i dokładnie połącz za pomocą miksera. Powstałą masę podziel na 3 równe części.
  6. Pierwszy wypieczony placek wysmaruj domową konfiturą i jedną częścią masy. Następnie ułóż kolejny placek i powtarzaj czynność do wyczerpania składników. Wierzch ostatniego placka polej polewą czekoladową i odstaw ciasto do lodówki. Pod wpływem zimna masa powinna stać się bardziej sztywna. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA