Więcej przepisów na domowe desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Lody owsiane. Brzmi jak "fit zbrodnia" na naszym ukochanym letnim deserze? Możliwe, ale spokojnie, weź trzy głębokie oddechy, zanim stwierdzisz, że w nosie masz jakieś dietetyczne wymysły. Te lody są nie tylko dużo zdrowsze od tradycyjnych lodów ze sklepu lub budki, ale także możesz dowolnie żonglować ich smakiem, który zawsze jest fantastyczny. Co jest najważniejsze? Głównym składnikiem jest mleko owsiane (które nie jest mlekiem, ale jak zwał, tak zwał), które kupisz w każdym markecie. Do tego dodaj bogate w zdrowe tłuszcze masło orzechowe, ulubione owoce i odrobinę miodu lub syropu klonowego i masz lody, które smakują obłędnie i nie idą w boczki. Jak je zrobić? To naprawdę nic trudnego. Moja znajoma, która od jakiegoś czasu próbuje coraz to nowych fit przepisów, nie może nachwalić się lodów owsianych. "Od dwóch miesięcy jem prawie codziennie i nie tyję. Magia normalnie".
Składniki na lody o smaku bananowym
Do przygotowania lodów owsianych możesz użyć także truskawek, malin czy jagód. Ważne, by owoce nie miały zbyt dużo naturalnego soku, który rozrzedziłby masę. Jeśli więc starasz się dbać o szczupłą sylwetkę, ale uważasz, że życie bez lodów jest szare i smutne, koniecznie wypróbuj ten przepis - na pewno się nie zawiedziesz.