To podobno najzdrowsze lody. Nie mają mleka ani cukru, a smakują kosmicznie. Można jeść codziennie

Wiosną i latem nie sposób odmówić sobie porcji chłodnego, pysznego deseru. Lody kochamy wszyscy i jeśli ktoś mówi, że nie lubi lodów - najpewniej troszkę nas "cygani". Jednak tak bardzo jak lody są pyszne, tak lubią iść w boczki. Ale nie te lody. Dziś zdradzimy wam przepis na podobno najzdrowsze lody świata, którymi można zajadać się do woli. Główny składnik jednak mocno kojarzy się ze śniadaniami, a nie słodkim deserem.

Więcej przepisów na domowe desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Lody owsiane. Brzmi jak "fit zbrodnia" na naszym ukochanym letnim deserze? Możliwe, ale spokojnie, weź trzy głębokie oddechy, zanim stwierdzisz, że w nosie masz jakieś dietetyczne wymysły. Te lody są nie tylko dużo zdrowsze od tradycyjnych lodów ze sklepu lub budki, ale także możesz dowolnie żonglować ich smakiem, który zawsze jest fantastyczny. Co jest najważniejsze? Głównym składnikiem jest mleko owsiane (które nie jest mlekiem, ale jak zwał, tak zwał), które kupisz w każdym markecie. Do tego dodaj bogate w zdrowe tłuszcze masło orzechowe, ulubione owoce i odrobinę miodu lub syropu klonowego i masz lody, które smakują obłędnie i nie idą w boczki. Jak je zrobić? To naprawdę nic trudnego. Moja znajoma, która od jakiegoś czasu próbuje coraz to nowych fit przepisów, nie może nachwalić się lodów owsianych. "Od dwóch miesięcy jem prawie codziennie i nie tyję. Magia normalnie".

Zobacz wideo

Lody owsiane - zdrowsze i smaczniejsze niż z automatów na deptakach

Składniki na lody o smaku bananowym

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 100 ml napoju owsianego
  • 2 niepełne łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki miodu lub ksylitolu do smaku

Sposób wykonania:

  1. Banany obierz o zgnieć widelcem. Bananową paćkę przełóż do wysokiego naczynia, w którym będziesz blendować lody blenderem ręcznym. 
  2. Do zgniecionych bananów dodaj mleko owsiane, masło orzechowe oraz dowolne słodzidło. 
  3. Całość zmiksuj na dość gęstą, jednolitą masę. Jeśli uważasz, że masa na lody owsiane jest zbyt gęsta, dodaj więcej mleka. Jeśli jednak jest zbyt rzadka, dołóż pół banana lub garść orzechów.
  4. Masę na lody przełóż do pojemnika lub foremek i włóż do zamrażalnika. Po upływie 6-8 godzin lody będą gotowe.

Do przygotowania lodów owsianych możesz użyć także truskawek, malin czy jagód. Ważne, by owoce nie miały zbyt dużo naturalnego soku, który rozrzedziłby masę. Jeśli więc starasz się dbać o szczupłą sylwetkę, ale uważasz, że życie bez lodów jest szare i smutne, koniecznie wypróbuj ten przepis - na pewno się nie zawiedziesz. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA