Regularne i dokładne mycie lodówki jest bardzo ważne z kilku powodów. Przede wszystkim zapobiega ono rozwojowi bakterii i chorobotwórczych mikroorganizmów, które mogą zagrażać bezpieczeństwu żywności i naszemu zdrowiu. Poza tym wyczyszczone półki lodówki po prostu lepiej wyglądają i bardziej zachęcają do sięgnięcia po produkty, które w niej się znajdują. Podajemy prosty sposób, w jaki można umyć urządzenie.
Jeśli nie wiesz, jak zabrać się za wyczyszczenie lodówki, podajemy co należy zrobić. Pierwszym krokiem będzie wyjęcie wszystkich produktów z lodówki i umieszczenie ich w chłodnym miejscu, aby się nie zepsuły. Następnie trzeba wyłączyć lodówkę i wyjąć wszystkie półki i szuflady. Kolejny krok to zanurzenie ich w ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Ostatni etap to dokładne wypłukanie i wysuszenie ich. Wnętrze lodówki można przetrzeć wilgotną ścierką.
Jeśli w lodówce znajdują się trudne do usunięcia plamy, można spróbować usunąć je przy pomocy pasty z sody oczyszczonej i wody. Jak ją przygotować? Wystarczy dokładnie wymieszać biały proszek z odrobiną wody. Zabrudzone miejsca należy przetrzeć sporządzoną papką, a następnie powinno się wypłukać i wytrzeć je do sucha. W tym celu można użyć ręczników papierowych.
Wyczyszczone półki i szuflady można ponownie wstawić do lodówki. Na koniec wystarczy przetrzeć drzwi lodówki wilgotną ścierką i włączyć na nowo urządzenie. Warto pamiętać o regularnym czyszczeniu lodówki. Dzięki temu ograniczy się gromadzeniu się chorobotwórczych bakterii.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl