Jak wyczyścić lodówkę? Ten jeden sprytny trik sprawi, że będzie lśniła. Wystarczy jeden składnik

Jak wyczyścić lodówkę? Podajemy bardzo prosty sposób, który opiera się na składniku, który z pewnością masz w swojej kuchni. Ta banalna mikstura sprawi, że pozbędziesz się plam i zabrudzeń na półkach. Oto jak ją przygotować.

Regularne i dokładne mycie lodówki jest bardzo ważne z kilku powodów. Przede wszystkim zapobiega ono rozwojowi bakterii i chorobotwórczych mikroorganizmów, które mogą zagrażać bezpieczeństwu żywności i naszemu zdrowiu. Poza tym wyczyszczone półki lodówki po prostu lepiej wyglądają i bardziej zachęcają do sięgnięcia po produkty, które w niej się znajdują. Podajemy prosty sposób, w jaki można umyć urządzenie.

Zobacz wideo Spaghetti alla puttanesca

Jak wyczyścić lodówkę? Zrobisz to w kilku prostych krokach

Jeśli nie wiesz, jak zabrać się za wyczyszczenie lodówki, podajemy co należy zrobić. Pierwszym krokiem będzie wyjęcie wszystkich produktów z lodówki i umieszczenie ich w chłodnym miejscu, aby się nie zepsuły. Następnie trzeba wyłączyć lodówkę i wyjąć wszystkie półki i szuflady. Kolejny krok to zanurzenie ich w ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Ostatni etap to dokładne wypłukanie i wysuszenie ich. Wnętrze lodówki można przetrzeć wilgotną ścierką.

Trudne do wyczyszczenia plamy usuniesz pastą z sody oczyszczonej z wodą

Jeśli w lodówce znajdują się trudne do usunięcia plamy, można spróbować usunąć je przy pomocy pasty z sody oczyszczonej i wody. Jak ją przygotować? Wystarczy dokładnie wymieszać biały proszek z odrobiną wody. Zabrudzone miejsca należy przetrzeć sporządzoną papką, a następnie powinno się wypłukać i wytrzeć je do sucha. W tym celu można użyć ręczników papierowych.

Wyczyszczone półki i szuflady można ponownie wstawić do lodówki. Na koniec wystarczy przetrzeć drzwi lodówki wilgotną ścierką i włączyć na nowo urządzenie. Warto pamiętać o regularnym czyszczeniu lodówki. Dzięki temu ograniczy się gromadzeniu się chorobotwórczych bakterii. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.