Więcej pomysłów na rabarbar znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dżem z rabarbaru można zrobić na wiele sposobów. Ten z dużym dodatkiem cukru będzie idealny do deserów, naleśników i ciast, jednak ten przepis na dżem z rabarbaru będzie fenomenalnym dodatkiem do wytrawnych dań, głównie mięs. Jeśli masz w planach rodzinną uroczystość lub chcesz zaskoczyć bliskich najlepszym obiadem, przygotuj pieczoną kaczkę, perliczkę lub dziczyznę z dodatkiem konfitury z rabarbaru. Na wszelki wypadek każ gościom mocno złapać się krzeseł, bo to połączenie smakowe może wystrzelić w kosmos.
Składniki:
Wskazówka: Do dżemu z rabarbaru, zamiast pieprzu możesz dodać kilka plastrów świeżego imbiru. To świetnie podkreśli smak warzywa i nada konfiturze wyjątkowego, nieco azjatyckiego smaku.