Strzelczyk pokazał alternatywę dla tradycyjnego rosołu. "Dziwna nazwa, a smak obłędny"

Wyszukane dania obiadowe coraz częściej są poszukiwane w internecie. Tomasz Strzelczyk postanowił pokazać przykład zupy, która pomimo podobnego wyglądu, różni się od znanych klasyków. Jej nazwa może wiele osób zrazić, lecz smak rekompensuje wszystko.
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube często pokazuje receptury na już zapomniane albo nieznane dania. W tym przypadku w poznaniu tej potrawy pomogła mu gospodyni z Koła Gospodyń Wiejskich z Kowalewa. Rzuciła mu bowiem wyzwanie, by wykonał swoją wersję jej dobrze znanego dania. Jest nią zupa modyrda, która sposobem przygotowania może przypominać tradycyjny rosół. Sekretem potrawy jest odpowiedni wywar i dobrze dobrane mięso. Aby jej smak był jeszcze lepszy, trzeba wykonać domowe kluski, a na koniec dodać cebulową okrasę. Jak sam tytuł filmu wskazuje: Dziwna nazwa, a smak obłędny.

Przepis na zupę modyrda Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 2 uda z kurczaka,
  • 2 skrzydełka z kurczaka,
  • 1 udo z kaczki,
  • kawałek wołowiny,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 kulki pieprzu w ziarnach,
  • kawałek kapusty,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • zielona część pora,
  • 3 duże cebule,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wlej wodę, włóż całe mięso, wrzuć również liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Marchew i pietruszkę obierz i podziel na mniejsze kawałki. Część kapusty przepłucz pod bieżącą wodą, zieloną część pora przekrój na pół. Tak przygotowane składniki umieść na średnim ogniu i gotuj do miękkości i ugotowania mięsa.
  2. W międzyczasie przygotuj ciasto na kluski. Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i dokładnie rozmieszaj za pomocą trzepaczki. Stopniowo dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto na gładką masę. W zależności, jaki chcesz uzyskać efekt tyle mąki musisz dodać. Im mniej mąki tym bardziej miękkie i delikatne będą kluski.
  3. Jedną cebulę obierz, przedziel na pół i podpiecz nad ogniem, następnie dodaj ją do wywaru. Pozostałe cebule drobno posiekaj w kostkę.
  4. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Gdy mięso się ugotuje dodaj do wywaru kartofle i gotuj przez następne 20 minut. Całość dopraw solą i pieprzem według uznania.
  5. Wyłów całe ugotowane mięso. Jeśli masz ochotę możesz je oskubać z kości i ponownie wrzucić do wywaru.
  6. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim pokrojoną cebulę. Co jakiś czas mieszaj, aby się nie przypaliła.
  7. Na koniec wrzucaj do zupy poszarpane ciasto. W ten sposób przyrządzisz kluski. Wrzuć również wcześniej podsmażoną cebulę i wymieszaj. Podawaj ze świeżymi ziołami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: