-
Haps
-
Jak przygotować
- Strzelczyk pokazał alternatywę dla tradycyjnego rosołu. "Dziwna nazwa, a smak obłędny"
Strzelczyk pokazał alternatywę dla tradycyjnego rosołu. "Dziwna nazwa, a smak obłędny"
Wyszukane dania obiadowe coraz częściej są poszukiwane w internecie. Tomasz Strzelczyk postanowił pokazać przykład zupy, która pomimo podobnego wyglądu, różni się od znanych klasyków. Jej nazwa może wiele osób zrazić, lecz smak rekompensuje wszystko.
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube często pokazuje receptury na już zapomniane albo nieznane dania. W tym przypadku w poznaniu tej potrawy pomogła mu gospodyni z Koła Gospodyń Wiejskich z Kowalewa. Rzuciła mu bowiem wyzwanie, by wykonał swoją wersję jej dobrze znanego dania. Jest nią zupa modyrda, która sposobem przygotowania może przypominać tradycyjny rosół. Sekretem potrawy jest odpowiedni wywar i dobrze dobrane mięso. Aby jej smak był jeszcze lepszy, trzeba wykonać domowe kluski, a na koniec dodać cebulową okrasę. Jak sam tytuł filmu wskazuje: Dziwna nazwa, a smak obłędny.
Przepis na zupę modyrda Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 2 l wody,
- 2 uda z kurczaka,
- 2 skrzydełka z kurczaka,
- 1 udo z kaczki,
- kawałek wołowiny,
- 3 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 4 kulki pieprzu w ziarnach,
- kawałek kapusty,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- zielona część pora,
- 3 duże cebule,
- 4 duże ziemniaki,
- 2 łyżki masła,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka wlej wodę, włóż całe mięso, wrzuć również liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Marchew i pietruszkę obierz i podziel na mniejsze kawałki. Część kapusty przepłucz pod bieżącą wodą, zieloną część pora przekrój na pół. Tak przygotowane składniki umieść na średnim ogniu i gotuj do miękkości i ugotowania mięsa.
- W międzyczasie przygotuj ciasto na kluski. Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i dokładnie rozmieszaj za pomocą trzepaczki. Stopniowo dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto na gładką masę. W zależności, jaki chcesz uzyskać efekt tyle mąki musisz dodać. Im mniej mąki tym bardziej miękkie i delikatne będą kluski.
- Jedną cebulę obierz, przedziel na pół i podpiecz nad ogniem, następnie dodaj ją do wywaru. Pozostałe cebule drobno posiekaj w kostkę.
- Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Gdy mięso się ugotuje dodaj do wywaru kartofle i gotuj przez następne 20 minut. Całość dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Wyłów całe ugotowane mięso. Jeśli masz ochotę możesz je oskubać z kości i ponownie wrzucić do wywaru.
- Na patelni roztop masło i podsmaż na nim pokrojoną cebulę. Co jakiś czas mieszaj, aby się nie przypaliła.
- Na koniec wrzucaj do zupy poszarpane ciasto. W ten sposób przyrządzisz kluski. Wrzuć również wcześniej podsmażoną cebulę i wymieszaj. Podawaj ze świeżymi ziołami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl