Sycąca i aromatyczna zupa gulaszowa. Przepis "na bogato" Jakuba Kuronia sprawdzi się na każdą okazję

Dobra zupa gulaszowa powinna być bogata w mięso i warzywa. Dzięki temu jest niezwykle sycąca, a dodatek ziół nadaje jej niepowtarzalnego aromatu. Ponadto wszystko przygotujesz w jednym naczyniu. W zabiegany dzień nic nie będzie smakować tak dobrze jak mięsna zupa gulaszowa. Przepis Jakuba Kuronia jest naprawdę prosty, choć lista składników może odstraszać.

Gdy brak ci czasu na gotowanie, z pomocą przychodzą dania jednogarnkowe. Są zazwyczaj proste w wykonaniu, a na koniec nie będzie czekać nas góra zmywania. Czego więc chcieć więcej? Jakub Kuroń podzielił się znakomitą recepturą, z której wychodzi aromatyczna i sycąca zupa gulaszowa. Przepis wymaga nieco czasu, ale smak jest wart czekania.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 3 papryki kolorowe,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka papryki słodkiej suszonej,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1,5 l wody,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie zacierki.

Aromatyczna zupa gulaszowa. Przepis Jakuba Kuronia to hit

W głębokim garnku roztapiamy smalec. W międzyczasie mięso kroimy w niewielką kostkę i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Gdy wołowina się smaży, kroimy w cienkie paski boczek, który po chwili również dorzucamy do garnka. Na samym końcu, wraz z mięsem, szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gdy wszystko będzie dobrze wysmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz marchew i dalej smażymy na słabym ogniu. W tym momencie warto przyprawić zawartość patelni majerankiem, pieprzem ziołowym, papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Po około 5 minutach wszystkie składniki zalewamy wodą. Dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem od 30 do 60 minut.

Gdy zupa się gotuje, obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Po upływie potrzebnego czasu dodajemy je do gotującej się zupy. Gdy te zmiękną, dodajemy również koncentrat pomidorowy oraz krojone pomidory z puszki. Jeśli zdecydujemy się dodać je wcześniej, ziemniaki mogą się nie ugotować. Gotujemy zupę do momentu, aż mięso będzie idealnie miękkie i kruche. Dopiero wtedy, jeśli chcemy, dodajemy zacierki. Na koniec doprawiamy ponownie solą i pieprzem do smaku. Będzie smakować doskonale również z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.