Nie znosisz rozmrażania lodówki? Wypróbuj ten patent, a już nigdy nie będziesz skuwać lodu

Domowe porządki bywają wyjątkowo uciążliwe zwłaszcza kiedy zajmują dużo czasu, albo są dość nieprzyjemne. Do takich obowiązków należy między innymi rozmrażanie lodówki. Nagromadzenie wilgoci zamienia się w gruby lód, którego skuwanie jest uciążliwe. Wykorzystaj jeden trik i zapomnij o męczącej czynności.
Zobacz wideo Jak przechowywać warzywa? Sprawdź, co możesz robić źle

Rozmrażanie lodówki to często zadanie na cały dzień, dlatego zazwyczaj odkłada się ten przykry obowiązek na później. Wyciąganie jedzenia, odłączanie od prądu i czekanie, aż lód zacznie się topić, trwa. Jednak jest pewien kuchenny trik, który zapobiega problemom w przyszłości.

Jak rozmrozić lodówkę? Wykorzystaj prosty trik

Skuwanie zamrażarki to zmora każdej gospodyni. Kiedy lód zaczyna topnieć, woda cieknie z każdej strony i ląduje na podłodze. Wtedy w grę wchodzi nie tylko sprzątanie lodówki, ale wręcz całej kuchni. Dobrą metodą jest cykliczne rozmrażanie, czyli średnio co pół roku. Wówczas nie zbierze się dużo lodu i cały proces trwa krócej.

Kuchenny prosty trik z wykorzystaniem wacika kosmetycznego pomoże zapobiec problemom w przyszłości. Kiedy już skujesz cały lód i osuszysz zamrażarkę, pozostaw ją na dwie godziny, a następnie sięgnij po wacik. Nasącz go olejem i natrzyj ścianki zamrażarki. Ten domowy sposób zapobiega ponownemu osadzaniu się lodu. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Czym odkazić lodówkę? Zapomnij o chemicznych detergentach

Podczas czyszczenia lodówki, czy zamrażarki często zastanawiasz się jakich środków użyć. Jeśli posiadasz stary typ sprzętu, w którym znajduje się odpływ, to wykorzystaj płyn do naczyń. Do miski wlej ciepłą wodę i łyżeczkę płynu. Za pomocą gąbki dokładnie wyszoruj wszystkie ścianki. Półki wyciągnij, umyj w zlewie i wytrzyj ręcznikiem papierowym.

Jeśli chcesz mieć pewność, że lodówka jest sterylna, użyj prostej mieszanki. Do spryskiwacza wlej dwie łyżki octu spirytusowego i szklankę wody. Wymieszaj. Spryskaj całe wnętrze i dokładnie powycieraj za pomocą czystej szmatki lub ręcznika. Pozostaw uchylone drzwiczki na 30 minut, a następnie uruchom lodówkę i schowaj jedzenie. Tego typu rozwiązania nie poleca się w przypadku lodówek z funkcją no frost, ponieważ posiadają one specjalną powłokę antybakteryjną, która w kontakcie z octem może zostać uszkodzona.

Więcej o: