Domowy nawóz po którym lawenda będzie rosła jak szalona! Jest tani, ekologiczny i działa cuda

Lawenda to chętnie uprawiana roślina, która posłuży zarówno jako piękna pachnąca ozdoba, jak i jako domowy medykament. Jej uprawa nie jest trudna, jednak warto pamiętać o pielęgnacji. Domowej roboty nawóz sprawdzi się w tej roli znakomicie - kosztuje grosze i niemal każdy znajdzie go w kuchni.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Lawenda to jedna z najpopularniejszych roślin ozdobnych, dlatego chętnie uprawiamy ją w ogrodach, a także na balkonach i tarasach. Zjawiskowy minikrzew mieniący się obłędnie soczystym kolorem fioletu jest wyjątkowo przydatny. Warto jednak pamiętać o odpowiedniej uprawie, a przede wszystkim nawożeniu naturalnymi składnikami. 

Uprawa lawendy - będzie pięknie rosła dzięki tym wskazówkom

W Polsce uprawiane są najczęściej dwie odmiany lawendy. Jedna z nich to lawenda francuska, która daje piękne wrażenie, ale niestety nie znosi spadków temperatur, a druga to lekarska - potrafi przetrwać łagodniejsze zimy w gruncie i zdobić nasz ogród przez długie lata. Niezależnie od wybranego gatunku roślinie trzeba zapewnić odpowiednie warunki, czyli przede wszystkim dobrze nasłonecznione miejsce i regularne przycinanie. Poza tymi dwoma szczegółami warto jednak zadbać o odpowiednie nawożenie - wówczas osiągniemy najlepszy efekt.

Pachnącą lawendę można uprawiać w donicy, ale także przesadzić ją do gruntu. Zanim umieścimy roślinę w ziemi, musimy zadbać o odpowiedni drenaż. Warto wysypać dno donicy np. rozbitymi doniczkami glinianymi, keramzytem lub odpowiednio przygotowanymi kamieniami. Należy pamiętać, że sadząc roślinę bezpośrednio do ziemi, powinnyśmy podsypać ją żwirem - dzięki temu będzie miała idealne podłoże. 

Zobacz wideo Wspaniały zapach w kilku postaciach. Co można wyczarować z lawendy?

Domowej roboty nawóz do lawendy - każdy znajdzie go w kuchni 

Ekologiczne, tanie i skuteczne nawozy można często znaleźć w kuchennych szafkach i szufladach. Tak też jest i tym razem, a w uprawie lawendy pomogą... skorupki jajek! Ten sprytny paten gwarantuje, że rośliny będą rosły jak szalone, a w wystarczy odpowiednie przygotowanie. Warto też dodać, że skorupki po jajkach są bogate w wapń, żelazo, krzem, siarkę i cynk. Dzięki temu odpadek, który zazwyczaj ląduje w koszu, jest wspaniałą alternatywą dla sztucznych nawozów, które możemy kupić w sklepach ogrodniczych. 

Aby przygotować nawóz do lawendy, wystarczy ugotować jajka w nieosolonej wodzie, obrać je, skorupki pokruszyć, a następnie zalać wodą i odstawić na kilka dni. Tak przygotowany nawóz do lawendy wymieszaj ziemią, następnie wyłóż ją na wierzch donicy (wokół lawendy) i gotowe! Należy jednak pamiętać, że najlepszym wyborem będą wówczas jaja ekologiczne, z wolnego wybiegu. Trik sprawdzi się także przy nawożeniu pomidorów. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.