Niektóre osoby bez ziemniaków nie wyobrażają sobie życia. Nic dziwnego, ponieważ można z nich zrobić wiele pysznych i sycących dań. Świetnie się również sprawdzają jako dodatki do obiadów, lub jako przekąska podana z sosami i posypkami. Zaraz za klasycznym purée czy frytkami, które można już znaleźć w każdej restauracji świetnym przysmakiem okazują się chrupiące kawałki kartofli. Zazwyczaj obtoczone są w przyprawach i wrzucone do piekarnika. To właśnie to urządzenie sprawia, że efekt smakowy jest powalający. Jednak my poznaliśmy inną metodę, która sprawia, że to warzywo jest spieczone i chrupkie. Nie potrzebujesz w niej piekarnika, a dodatkowo wykonanie ich jest dużo szybsze.
Aby uzyskać efekt chrupiącej panierki na ziemniakach nie trzeba wiele. Wystarczy kilka ziemniaków, przyprawy takie jak sól, pieprz, papryka ostra i słodka oraz granulowany czosnek. Potrzebujesz również łyżki mąki i sporą ilość oleju.
Jak je wykonać? To bardzo proste. W pierwszej kolejności obierz ziemniaki i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie umieść w garnku z wodą i podgotuj do miękkości. Pamiętaj, aby warzywa nie rozpadały się podczas dotknięcia. Gdy się ugotują pozostaw je do ostudzenia. Podczas gdy kartofle się chłodzą w miseczce połącz mąkę i wszystkie przyprawy, natomiast olej przelej do rondelka i ustaw na średnim ogniu. Każdy kawałek ziemniaka obtocz w powstałej panierce i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Podsmażaj z każdej strony na złoty kolor, na koniec przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane serwuj z ulubionymi dodatkami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl