Jak ugotować rosół? Wypróbuj przepis na obiad z nietypowym dodatkiem i poczuj różnicę

Przepisów na rosół jest wiele. W końcu każdy ma swoje upodobania, lub wspomnienia z dzieciństwa, które często wpływają na to, co lubimy. Jeśli jednak chcesz spróbować receptury, której do tej pory nie znałeś, dodaj jedno warzywo, a poczujesz różnicę.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Rosół przez wielu Polaków uważany jest za narodowy skarb. Ta kultowa zupa serwowana jest nie tylko podczas przeziębienia, ale także podczas wyjątkowych okazji. Królewski obiad można przyrządzić w prosty sposób. Kluczem jest mięso wysokiej jakości oraz odpowiedni bukiet warzyw i przypraw.

Przepis na rosół. Jak smakuje obiad z dodatkiem kapusty?

Domowy rosół wymaga czasu, to główny składnik udanej zupy. Im dłużej się gotuje, tym więcej aromatu wydobywa się z mięsa i warzyw. Choć najczęściej w garnku ląduje kurczak, marchew seler i por, to jednak warto dodać coś jeszcze. Mowa o liściu kapusty włoskiej. Najlepszy bulion to taki, który po zjedzeniu zapada w pamięci na dłużej. 

Składniki:

  • porcja rosołowa,
  • 300 g szpondra wołowego,
  • 4 marchewki,
  • por,
  • 2 pietruszki,
  • 2 duże cebule,
  • 2 liście włoskiej kapusty,
  • pół dużego selera,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • natka pietruszki do posypania.

Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj nieco pieprzu cayenne. Obiad stanie się lekko pikantny i pyszny. Zrezygnuj z kostek rosołowych i sztucznego maggi w płynie. Nie obawiaj się, że liście laurowe, czy ziele angielskie sprawią, że wyjdzie z tego krupnik. Już po dwóch godzinach gotowania smak rosołu jest idealny. Warto jednak gotować bulion na wolnym ogniu przez około cztery godziny.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak ugotować rosół? Przepis krok po kroku

  1. Do garnka włóż umyte mięso i wlej zimną wodę. 
  2. Warzywa obierz i podziel na mniejsze części, dodaj do rosołu.
  3. Wrzuć przyprawy, ale nie sól. 
  4. Cebulę obierz i opal dookoła. Wrzuć w całości do zupy.
  5. Gotuj na wolnym ogniu. Kiedy pojawią się szumy, nie musisz ich usuwać, z czasem same opadną.
  6. Po trzech godzinach wsyp sól.
  7. Kiedy mięso będzie miękkie dopraw rosół do smaku.
  8. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  9. Zupę podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Agora SA