Takiej zapiekanki Polacy nie znają. Kremowa i aksamitna, a to za sprawą tego sosu. Jest warta grzechu

Zapiekanki to dania, które umożliwiają pozbycie się resztek z lodówki. To również odpowiedni pomysł na obiad, gdy nie ma się za dużo czasu. To danie z pewnością zasługuje na wysoką pozycję w rankingu dań na szybko. Połącz te składniki i poczuj grecką bryzę za talerzu.
Zobacz wideo Zapiekanka z tortelloni carne Hilcona

Kuchnia świata coraz chętniej serwowana jest na polskich stołach. Polacy coraz częściej zaczynają eksperymentować i poznawać nowe smaki. Jeśli również chcesz wprowadzić do swojego menu trochę egzotycznych potraw, polecamy zacząć od tej. To grecka zapiekanka o nazwie musaka, która za sprawą sosu beszamelowego jest kremowa, lecz dalej wyrazista. Oprócz sosu i bogatej listy przypraw skrywa w sobie ziemniaki i bakłażana. Całość dopełniona jest świeżymi pomidorami i parmezanem.

Przepis na musakę

Składniki

  • 2 bakłażany,
  • pół kilo mielonego mięsa (jagnięcego, wołowego lub wołowo-wieprzowego)
  • 4 ziemniaki
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory,
  • pół cytryny,
  • starty parmezan,
  • oliwa do smażenia,
  • oregano,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos beszamelowy

  • 50 g masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • pół litra mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Bakłażany dokładnie przemyj i pokrój w grubsze plastry. Polej je mieszanką wody i soku z cytryny, następnie posól i odstaw na kilka minut.
  2. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Włóż je do miseczki z wodą i delikatnie przepłucz, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory delikatnie natnij, sparz i zdejmij z nich skórkę, również pokrój w kostkę.
  3. Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dodaj podzielone na mniejsze kawałki mielone mięso, a także dodaj czosnek. Dopraw całość rozmarynem, tymiankiem, oregano, solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. Składniki podsmaż, do momentu aż mięso się zrumieni, dodaj posiekane pomidory i ponownie wymieszaj. Gdy wszystko będzie odpowiednio podsmażone zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.
  5. Na drugiej patelni dokładnie rozprowadź oliwę po powierzchni. Następnie połóż plastry bakłażana i obsmaż je z każdej strony. Czynność powtórz z ziemniakami.
  6. Teraz czas na wykonanie sosu beszamelowego. Na małym ogniu rozpuść masło w rondelku. Wsyp do niego mąkę i mieszaj, aż do całkowitego połączenia.
  7. Cały czas mieszając, wolno dolej mleko. Gotuj sos przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Na koniec dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  8. Gdy wszystkie składniki są już gotowe, możesz je składać w całość. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością oliwy. Następnie wyłóż warstwę ziemniaków, połóż mięsny farsz, a na nim bakłażany.
  9. Powtarzaj czynność do wykorzystania składników. Wierzch polej przygotowanym sosem beszamelowym.
  10. Tak przygotowane danie wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut. 10 minut przed zakończeniem pieczenia posyp zapiekankę startym serem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA