Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Szarlotka to niekwestionowana królowa polskich wypieków, a jej smak jest słodkim wspomnieniem dzieciństwa. Bezkonkurencyjna receptura to przede wszystkim ta z babcinego przepiśnika. W składzie króluje prostota, jednak nie można zapomnieć o drobnych szczegółach jak np. jakość produktów.
Klasyczna szarlotka babci - bez zbędnych dodatków i udziwnień
Domowe ciasta to prawdziwy rarytas, jednak na piedestale króluje tylko jedna pozycja. Mowa tu o tradycyjnej szarlotce na kruchym cieście z dodatkiem chrupiącej kruszonki. Wypiek sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy, ale i okazały poczęstunek dla gości. Warto jednak wiedzieć, że rady z babcinego przepiśnika są kluczem do sukcesu. Zważać trzeba na proporcje, listę składników i temperaturę.
Sekretem babcinej szarlotki jest przepyszne kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu. Owoce powinny być słodko-kwaśne, najlepiej twarde. Świetnie sprawdzą się odmiany takie jak antonówka, szara reneta czy ligol. Nie obejdzie się także bez hojnej szczypty cynamonu, który podkreśli owocowe nuty. Zwieńczeniem będzie chrupiąca kruszonka, którą babcia Janina robi z trzech składników i to w zaledwie minutę! Wystarczy wszystko energicznie zagnieść i schłodzić w lodówce.
Zobacz wideo
Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie
Szarlotka na kruchym cieście z przepisu babci
Składniki na kruchy spód:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- kostka masła,
- łyżka śmietany 18 proc.
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki,
- 3/4 szklanki cukru,
- odrobina soku z cytryny,
- łyżeczka mielonego cynamonu.
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 g masła.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od kruchego ciasta. Mąkę przesyp na stolnicę, wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami. Następnie doda pokrojone na kawałki zimne masło. Całość energicznie zagniataj - ważne by cały proces trwał krótko.
- Tak przygotowanym ciastem wylep formę. wierzch ponakłuwaj widelcem i przełóż do lodówki.
- Teraz pora na kruszonkę. Wszystkie składniki energicznie zagnieć do momentu aż powstanie konsystencja mokrego piachu. Ulep kulę i również przełóż do lodówki. Najlepiej zawiań ciasto w folię.
- Kolejnym krokiem jest owocowe nadzienie. Jabłka umyj i obierz. Owoce pokrój na kawałki - wszystko zależy od upodobań. Może być to duża kostka lub nawet starte wiórki.
- Jabłka duś w głębokiej patelni z dodatkiem cukru, cynamonu, odrobiną masła - całość podlej niewielką ilością wody. Na koniec dodać sok z cytryny. Owoce powinny być miękkie i rozpadać się.
- Piekarnik nagrzej do temp 180 st. C.
- Zimną masę owocową rozłóż na kruchym cieście. Całość estetycznie wyrównaj łyżką, a wierzch posyp kruszonką. Ciasto piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Smacznego!