-
Haps
-
Jak przygotować
- Sałatka tak pyszna, że aktorka jadła ją codziennie przez 10 lat. Smak zawdzięcza nietuzinkowym połączeniom
Sałatka tak pyszna, że aktorka jadła ją codziennie przez 10 lat. Smak zawdzięcza nietuzinkowym połączeniom
Niektóre seriale pomimo swoich lat się nie starzeją, a aktorzy, którzy w nich grali dalej są na świeczniku. Poznaliśmy przepis na smakołyk, który główna aktorka "Przyjaciół" jadła na planie. Od blisko 10 lat jadła ją każdego dnia.
Zobacz wideo Lwowska sałatka śledziowa
Jennifer Aniston to kultowa aktorka, którą można było lepiej poznać na planie serialu "Przyjaciele". Pomimo że minęło już prawie 29 lat od premiery serialu, gwiazda dalej jest jedną z najpopularniejszych aktorek, a produkcja nikomu się nie nudzi. Wiele osób ogląda serial po dziś dzień, a fryzury i stylizacje postaci, jaką była Rachel są hitem internetu. Po latach można było usłyszeć, że Aniston na planie jadła jedną i tę samą sałatkę. Robiła to codziennie przez 10 lat. Jej bazowym składnikiem była kasza bulgur, a dodatki tylko bardziej podkreślały jej smak. Dlaczego ten przysmak przez tyle lat się nie znudził? Lepiej go przygotować i to sprawdzić.
Przepis na sałatkę Jennifer Aniston
Składniki
- 100 g kaszy bulgur,
- 100 g zielonego ogórka,
- natka pietruszki,
- kilka listków mięty,
- pół czerwonej cebuli,
- pół puszki ciecierzycy,
- 50 g sera feta,
- 30 g pistacji,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
- Teraz czas na przygotowanie dressingu. Do małej miseczki wlej oliwę z oliwek i wyciśnięty sok z cytryny. Pamiętaj, aby przeciskać cytrynę przez sitko, by do całości nie dostały się pestki. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Ugotowaną kasze przesyp do miski i dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę.
- Ogórka dokładnie przemyj pod wodą lecz nie obieraj ze skórki. Pokrój go w drobną kostkę i dodaj do reszty składników.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pistacje umieść w blenderze i zmiel. Tak przygotowane składniki wrzuć do miski.
- Pietruszkę przemyj i posiekaj. Ser feta wyjmij z opakowania, pozbądź się wody i pokrój w małą kostkę.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, na koniec polej dressingiem i ozdób listkami mięty.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl