Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ekspresowe ciasta przy których nie trzeba się wiele napracować to coś, co zawsze się sprawdzi w kuchni. Czasami z zaledwie kilku składników można wyczarować prawdziwe dzieło sztuki, a słodka poduszeczka przypominająca sprężystą gąbeczkę jest na to idealnym przykładem.
Sprężyste i lekkie jak chmurka ciasto - idealne na upały
Ciasto, o którym mowa, nie jest trudne do przygotowania, jednak wymaga bezwzględnego przestrzegania kilku zasad. Złotą zasadą jest skład oraz proporcje - dzięki temu nasz domowy placek będzie idealnie wyrośnięty, sprężysty i przede wszystkim lekki niczym chmurka. Perfekcyjny efekt zawdzięczamy także metodzie przygotowania - warto wszystkie składniki połączyć w woreczku strunowym, a następnie całość energicznie zagnieść. Wówczas nasze dłonie pozostaną czyste, podobnie jak naczynia i kuchnia.
Puszysty i lekki placek bazuje na mące, drożdżach i jajach. Nie może zabraknąć także mleka, roztopionego masła i esencji waniliowej, która nada całości pięknego zapachu i przyjemnego posmaku. Później wystarczy wszystko energicznie wyrobić w woreczku strunowym, ładnie rozprowadzić i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wówczas ciasto pięknie wyrośnie i będzie gotowe do dalszej obróbki, czyli połączenia z owocowym akcentem!
Zobacz wideo
Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych, okrągłych croissantów z Gdańska
Lekkie jak obłoczek ciasto drożdżowe
Składniki:
- 300 ml mleka,
- 500 g mąki,
- 2 jajka,
- 8 g suszonych drożdży,
- 70 g cukru,
- szczypta soli,
- 50 g roztopionego masła,
- łyżeczka esencji waniliowej lub świeżej laski,
- 150 g dżemu morelowego lub innego dowolnego,
- 50 g płatków migdałowych,
- 30 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania woreczka strunowego. Jeśli takiego nie posiadasz, możesz przygotować ciasto w zwykłej misce.
- Do woreczka wsyp mąkę, drożdże, sól, cukier, dwa jajka, mleko i roztopione masło. Na koniec dodaj esencję waniliową. Szczelnie zamknij woreczek strunowy i przejdź do wyrabiania ciasta.
- Ta metoda z woreczkiem pozwoli szybko wyrobić ciasto bez zbędnego bałaganu. Gdy wyrzyskie składniki ładnie się połączą tworząc spójną, jasną masę należy odłożyć ciasto (cały czas w woreczku) na 40 minut do wyrośnięcia.
- Gdy czas minie wysmaruj naczynie żaroodporne lub blaszkę masłem, a na nie wyłóż wyrośnięte ciasto. Ponownie je zagnieć i pozostaw na kolejne 20 minut. Pamiętaj, by wierzch przykryć ściereczka, by placek nie wyschnął.
- Po tym czasie zrób na całej powierzchni ciasta dziurki np. przy pomocy końcówki drewnianej łyżki.
- W wolne przestrzenie wlej dżem przy pomocy rękawa cukierniczego.
- Wierzch ciast posyp cukrem i łatkami migdałów.
- Piecz w 180 st. C przez 40 minut. Smacznego!