Słodka poduszeczka to obłędnie puszyste ciasto z owocowym akcentem. Wyrośnie ekspresowo dzięki trikowi

Domowe wypieki to łakocie, z którymi ciężko konkurować. Wśród kultowej szarlotki, sernika i karpatki warto jednak postawić idealnie sprężyste ciasto z owocowym akcentem. Słodka poduszeczka jest banalnie prosta, a jej sekret tkwi w niebywale lekkiej i puszystej jak gąbeczka konsystencji.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ekspresowe ciasta przy których nie trzeba się wiele napracować to coś, co zawsze się sprawdzi w kuchni. Czasami z zaledwie kilku składników można wyczarować prawdziwe dzieło sztuki, a słodka poduszeczka przypominająca sprężystą gąbeczkę jest na to idealnym przykładem. 

Sprężyste i lekkie jak chmurka ciasto - idealne na upały

Ciasto, o którym mowa, nie jest trudne do przygotowania, jednak wymaga bezwzględnego przestrzegania kilku zasad. Złotą zasadą jest skład oraz proporcje - dzięki temu nasz domowy placek będzie idealnie wyrośnięty, sprężysty i przede wszystkim lekki niczym chmurka. Perfekcyjny efekt zawdzięczamy także metodzie przygotowania - warto wszystkie składniki połączyć w woreczku strunowym, a następnie całość energicznie zagnieść. Wówczas nasze dłonie pozostaną czyste, podobnie jak naczynia i kuchnia. 

Puszysty i lekki placek bazuje na mące, drożdżach i jajach. Nie może zabraknąć także mleka, roztopionego masła i esencji waniliowej, która nada całości pięknego zapachu i przyjemnego posmaku. Później wystarczy wszystko energicznie wyrobić w woreczku strunowym, ładnie rozprowadzić i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wówczas ciasto pięknie wyrośnie i będzie gotowe do dalszej obróbki, czyli połączenia z owocowym akcentem!

Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych, okrągłych croissantów z Gdańska

Lekkie jak obłoczek ciasto drożdżowe

Składniki: 

  • 300 ml mleka,
  • 500 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 70 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 50 g roztopionego masła,
  • łyżeczka esencji waniliowej lub świeżej laski,
  • 150 g dżemu morelowego lub innego dowolnego,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 30 g cukru.

Sposób przygotowania:  

  1. Zacznij od przygotowania woreczka strunowego. Jeśli takiego nie posiadasz, możesz przygotować ciasto w zwykłej misce. 
  2. Do woreczka wsyp mąkę, drożdże, sól, cukier, dwa jajka, mleko i roztopione masło. Na koniec dodaj esencję waniliową. Szczelnie zamknij woreczek strunowy i przejdź do wyrabiania ciasta. 
  3. Ta metoda z woreczkiem pozwoli szybko wyrobić ciasto bez zbędnego bałaganu. Gdy wyrzyskie składniki ładnie się połączą tworząc spójną, jasną masę należy odłożyć ciasto (cały czas w woreczku) na 40 minut do wyrośnięcia. 
  4. Gdy czas minie wysmaruj naczynie żaroodporne lub blaszkę masłem, a na nie wyłóż wyrośnięte ciasto. Ponownie je zagnieć i pozostaw na kolejne 20 minut. Pamiętaj, by wierzch przykryć ściereczka, by placek nie wyschnął. 
  5. Po tym czasie zrób na całej powierzchni ciasta dziurki np. przy pomocy końcówki drewnianej łyżki. 
  6. W wolne przestrzenie wlej dżem przy pomocy rękawa cukierniczego. 
  7. Wierzch ciast posyp cukrem i łatkami migdałów. 
  8. Piecz w 180 st. C przez 40 minut. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.