Obiad z taką sałatką będzie dużo lepszy. Każdy poprosi o przepis, więc miej go na wierzchu

Sałatki to smakołyki, które wykonuje się na każdą uroczystość. Jednak nie każdą robi się w tak wyjątkowy sposób jak tą. Technika jej wykonania jest inna, lecz smak rekompensuje wszystkie minuty czekania. Sos również odgrywa ważną rolę, dzięki niemu całość znika w mgnieniu oka.
Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Sałatka z grilla, którą proponujemy to coroczny hit wśród imprez rodzinnych i nie tylko. Sposób jej wykonania nie jest trudny, lecz będziesz potrzebować grilla, na którym przyrządzisz składniki. Dzięki takiej technice smak będzie głębszy i bardziej aromatyczny. Nie można również zapomnieć sosie, który wykonany jest z majonezu, czosnku i cytryny. Jeśli lubisz orzeźwiające smaki możesz do niego dodać startą skórkę z cytryny lub limonki. Proponujemy również ozdobienie jej świeżymi ziołami takimi jak bazylia czy pietruszka.

Przepis na sałatkę z grilla

Składniki

  • pierś z kurczaka,
  • 6 mniejszych ziemniaków,
  • garść pomidorów koktajlowych,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • kostka sera halloumi,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sałatki zacznij od przyrządzenia na grillu mięsa i warzyw. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i podziel ją na mniejsze kawałki. Następnie umieść w miseczce, posyp papryką ostrą i słodką, solą i pieprzem. Na koniec oblej całość łyżeczką oliwy i dokładnie wymieszaj.
  2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj z nieczystości i przekrój na pół. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem, a także suszoną bazylią. Polej je odrobina oliwy i wymieszaj.
  3. Teraz czas na podpieczenie tego na grillu. Ziemniaki i pierś z kurczaka umieść na tacce do grillowania, a następnie na ruszcie. Serek halloumi bezpośrednio ułóż na grillu.
  4. Pomidory koktajlowe przekrój na pół, suszone pomidory posiekaj na drobno, awokado pokrój na większą kostkę. Wszystko umieść w dużej misce.
  5. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Majonez umieść w miseczce, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie zamieszaj.
  6. Gdy składniki się podpieką zdejmij je z grilla i pokrój w kostkę. Dodaj je do reszty składników i polej przygotowanym sosem. Dokładnie zamieszaj do połączenia. Wierzch możesz udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: