Przepis na schabowego. Taka panierka sprawi, że kotlety będą delikatne i znikną w okamgnieniu

Przepis na schabowego to pomysł na tradycyjne danie, które sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu. Przygotowanie kotletów jest zaskakująco proste. Wystarczy obtoczyć je w panierce i usmażyć, aż nabiorą złocistej barwy.

Jak zrobić idealne schabowe? To tradycyjne polskie danie jest niezwykle uniwersalne i można podawać je z różnymi surówkami, gotowanymi albo duszonymi warzywami. Z reguły towarzyszą im gotowane ziemniaki. Ich przygotowanie jest bardzo proste - najważniejszym etapem będzie przygotowanie panierki. Oprócz tradycyjnej mąki, jajek i bułki tartej do jej przyrządzenia będzie potrzebne pół szklanki mleka.

Zobacz wideo Czerwcowe nowości na Netliksie [ZWIASTUN]

Przepis na schabowego. Bardzo łatwe wykonanie. Kluczem będzie panierka

Do przygotowania kotletów będą potrzebne jajka, mleko, mąka pszenna i bułka tarta. Poza tym przyda się olej do smażenia oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy proporcje na obiad dla czterech osób.

Składniki:

  • pół kilograma schabu bez kości,
  • dwa jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: kilka plastrów żółtego sera i ananas pokrojony w plastry.

Kotlety wyjdą idealnie delikatne, jeśli obtoczysz je w tych składnikach

Przygotowanie:

  1. Mięso podziel na części i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety.
  2. Rozbełtaj jajka z mlekiem, solą i pieprzem.
  3. Zanurzaj kawałki mięsa w przygotowanej wcześniej miksturze. Następnie obtaczaj je kolejno w mące i bułce tartej.
  4. Rozgrzej olej na patelni. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
  5. Usmażone schabowe można układać na ręczniku papierowym, aby pozbawić ich nadmiaru tłuszczu.

Gotowe kotlety można podawać z różnymi dodatkami. Jednym z ciekawszych rozwiązań będzie zapieczenie kotletów z plastrami ananasa i startym żółtym serem. Tak przyrządzone schabowe mogą stać się hitem i każdy będzie zachwycony ich nietuzinkowym smakiem.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA