Dodaj do naleśników ten składnik, a będą delikatne i miękkie. Mało kto zrobi je lepiej

Naleśniki to świetna propozycja na każdą porę dnia. Można je jeść na śniadanie, obiad i kolację, a do tego świetnie smakują zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Jednak ten przepis odmieni wykonanie twoich naleśników. Jeden składnik sprawi, że będą niebiańsko delikatne i elastyczne.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem

Naleśniki to proste i szybkie danie, po które sięgają nie tylko najmłodsi. Podawane są o każdej porze dnia, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Najczęściej gotowe placki smaruje się domowymi konfiturami z dodatkiem owoców lub bitej śmietany. Osoby, które wolą wersję wytrawną sięgają po naleśnikowe zapiekanki, a także farsz ze szpinaku lub sera. Dla tych, którzy przepadają za ich słodką wersją mamy dobrą wiadomość. Poznaliśmy patent, który sprawia, że można je wykonać jeszcze lepiej. Aby podrasować ten klasyczny smak, warto do ciasta dodać proszek budyniowy. Dzięki niemu placki będą bardziej elastyczne, delikatniejsze, a co najważniejsze - nabiorą innego smaku. Takie naleśniki można podawać ze słodkimi produktami. Jednak uważamy, że bez niczego również smakują wyśmienicie.

Przepis na budyniowe naleśniki

Składniki:

  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • łyżka oleju,
  • 3 jajka.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną i budynie. Wsyp również cukier i wbij jajka. Za pomocą miksera zacznij całość delikatnie mieszać, stopniowo również wlewaj mleko.
  2. Do masy wlej także olej i wodę gazowaną. Całość miksuj na średnich obrotach do momentu połączenia składników. Gdyby masa była za rzadka dodaj więcej mąki, a gdy będzie za bardzo gęsta dodaj mleko lub wodę.
  3. Na patelnię wlej odrobinę oleju. Na gorący tłuszcz wylewaj odmierzoną ilość ciasta. Placki nie powinny być za grube.
  4. Naleśniki smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po przysmażeniu podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.