Włóż do lodówki i masz deser lepszy niż lody. Trudno uwierzyć, że z 3 składników można zrobić coś takiego

W okresie wiosennym i letnim szybkie i słodkie desery są na wagę złota. Do tego poszukiwania nowych smaków sprawiają, że chce się zjeść coś innego niż lody lub serniki na zimno. My przedstawiamy błyskawiczną propozycję na słodką przekąskę, którą można zrobić w 5 minut. To prawdziwa uczta dla podniebienia.
Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych, okrągłych croissantów z Gdańska

Mało kto nie lubi dań czy deserów, które są banalnie proste i błyskawiczne w przygotowaniu. My również przepadamy za takimi przepisami, dlatego postanowiliśmy podzielić się recepturą na właśnie taki smakołyk. Wykonanie go potrwa zaledwie kilka minut. Po schłodzeniu go w lodówce można uzyskać deser, którego nie znajdzie się w żadnej cukierni. Dodatkowo do wykonania go potrzebne są tylko 3 składniki. Takie ciasto bez pieczenia świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości, którzy przyjechali bez zapowiedzi.

Przepis na ciasto z 3 składników. Będzie gotowe w 5 minut

Składniki

  • 3 szklanki mleka zagęszczonego,
  • 600 g ciastek czekoladowych,
  • 3 średnie cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Cytryny dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, przekrój na pół i wyciśnij z nich sok. Zwróć uwagę, by pestki nie wleciały do soku, jeśli jakieś się w nim pojawią od razu je wyłów.
  2. Mleko zagęszczone wlej do dużej miski i dodaj do niego sok z cytryny. Za pomocą miksera wszystko dokładnie wymieszaj. Składniki powinny się z sobą połączyć, a masa powinna się stać puszysta i gęsta.
  3. Na dnie niewielkiej foremki ułóż ciastka czekoladowe. Na nie przełóż połowę powstałej masy. Rozsmaruj ją na całej powierzchni. Ponownie wyłóż ciastka i rozsmaruj drugą część masy mlecznej.
  4. Pozostałe ciastka przełóż do blendera i zmiksuj je na drobno. Najlepiej gdy będą przypominać piasek. Rozsyp je dokładnie po całej powierzchni deseru.
  5. Tak powstałe ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie podziel je na mniejsze kawałki i podawaj. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: