• Link został skopiowany

Taki chleb to skarb! Banalnie prosty przepis na domowe pieczywo z obłędnie chrupiącą skórką

Zapomnij o kupowaniu drogiego pieczywa w piekarni i postaw na specjał domowej roboty! Przepis na chleb z foremki to przysłowiowa bułka z masłem. Efekt zaskoczy jednego smakosza - skórka jest idealnie chrupiąca, wnętrze sprężyste i miękkie. O obłędnym zapachu w całym domu chyba nie trzeba wspominać!
Chleb (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Bartosz Bańka / Agencja Wyborcza.pl

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nieświeże pieczywo to prawdziwa zmora, podobnie jak wstawanie skoro świt i ustawianie się po bułki i bochenki w długiej kolejce. Jest jednak na to banalny sposób, a wystarczy przerzucić się na domowej roboty chleb! Okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne, a kluczem do sukcesu jest odpowiedni przepis

Idealnie chrupiący chleb - prosty przepis dla każdego 

Domowe pieczywo to prawdziwy rarytas, który jak się okazuje, wcale nie musi być trudny w przygotowaniu. Wystarczy raz się przekonać, by później przerodziło się to w nawyk, który towarzyszyć nam będzie nawet kilka razy w tygodniu! Pracy jest mało, a efekt... przerośnie najśmielsze oczekiwania! Dom wypełni obłędny zapach, skórka jest chrupiąca i rumiana z kolei wnętrze pieczywa miękkie i idealnie wypieczone. Warto dodać, że taki rarytas pozostaje świeży przez długi czas - wystarczy zadbać o dobre przechowywanie np. w bawełnianym woreczku. 

Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowym plusem jest banalne przygotowanie z którym upora się nawet największy, kuchenny nowicjusz. Ważny jest oczywiście skład, ale i czas leżakowania i wyrastania. Później wystarczy zagnieść ciasto, uformować bochenek, przełożyć go do formy i piec w odpowiedniej temperaturze. Smak i zadowolenie są gwarantowane!

Zobacz wideo Przepis na domowy chleb z ziaren

Przepis na domowy chleb z naczynia żaroodpornego 

Składniki: 

  • 650 g mąki pszennej typ 650,
  • 25 dag drożdży świeżych,
  • 500 ml letniej wody,
  • 100 g łuskanych pestek słonecznika,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Na wstępie warto wiedzieć, że najlepiej jest przygotować ciasto wieczorem, przed planowanym pieczeniem. Przez noc chleb ładnie wyrośnie, a rano będzie gotowy, by go tylko włożyć do piekarnika.
  2. Tak więc rozkrusz drożdże do szklanki, dodaj cukier, odrobinę wody i zamieszaj.
  3. W dużej misce połącz mąkę, nasiona słonecznika, sól, olej pozostałą wodę oraz rozrobione drożdże. Przykryj naczynie folią i włóż na noc do lodówki. 
  4. Rano posyp blat mąką, a następnie przenieś ciasto i energicznie je zagniataj. 
  5. Uformuj estetyczny bochenek - pozostaw na 30 minut leżakowania, by chleb nabrał temp. pokojowej. 
  6. W tym czasie do piekarnika włóż pustą formę żaroodporną i nagrzej urządzenie do 250 st. C.
  7. Wyciągnij naczynie żaroodporne, umieść w nim przygotowane ciasto, a następnie przykryj je pokrywką. Tak przygotowany chleb powinien się piec przez 50 minut w 220 st. C. 
  8. Pamiętaj, że pieczywo powinno przed krojeniem ostygnąć, smacznego! 
Więcej o: