Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Nieświeże pieczywo to prawdziwa zmora, podobnie jak wstawanie skoro świt i ustawianie się po bułki i bochenki w długiej kolejce. Jest jednak na to banalny sposób, a wystarczy przerzucić się na domowej roboty chleb! Okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne, a kluczem do sukcesu jest odpowiedni przepis.
Domowe pieczywo to prawdziwy rarytas, który jak się okazuje, wcale nie musi być trudny w przygotowaniu. Wystarczy raz się przekonać, by później przerodziło się to w nawyk, który towarzyszyć nam będzie nawet kilka razy w tygodniu! Pracy jest mało, a efekt... przerośnie najśmielsze oczekiwania! Dom wypełni obłędny zapach, skórka jest chrupiąca i rumiana z kolei wnętrze pieczywa miękkie i idealnie wypieczone. Warto dodać, że taki rarytas pozostaje świeży przez długi czas - wystarczy zadbać o dobre przechowywanie np. w bawełnianym woreczku.
Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowym plusem jest banalne przygotowanie z którym upora się nawet największy, kuchenny nowicjusz. Ważny jest oczywiście skład, ale i czas leżakowania i wyrastania. Później wystarczy zagnieść ciasto, uformować bochenek, przełożyć go do formy i piec w odpowiedniej temperaturze. Smak i zadowolenie są gwarantowane!
Składniki:
Sposób przygotowania: