Koniec z suchym, łykowatym mięsem. Te kotlety wieprzowe z cebulką są soczyste, że palce lizać

W domowym menu nie może zabraknąć klasyki oraz kultowych, polskich smaków. Zapomnij zatem o nudnych, suchych i łykowatych kotletach i zastąp je soczystą wieprzowiną. Mięso przygotowane według tej metody wyjdzie soczyste, kruche i delikatne. Ważne są oczywiście dodatki, ale i sam sposób smażenia.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Mięso znowu wyszło suche jak wiór, szare i nieapetyczne? Zapomnij o podobnych katastrofach kulinarnych i przygotuj soczyste kotlety wieprzowe z dodatkiem cebuli. Sekret smaku tkwi w prostocie, jednak to najlepszej jakości skład i złote, babcine rady są najważniejsze! 

Obiad idealny, czyli kotlety wieprzowe z cebulką

Nie ma nic lepszego niż domowy obiad. Sezonowe menu warto jednak nieco urozmaicić i zastąpić kultowe smak czymś nieco innym. Świetnym rozwiązaniem i smaczną alternatywą będą zatem kotlety wieprzowe z cebulką, które perfekcyjnie zastąpią mielone, schabowe czy drób. Mięso jest miękkie, soczyste, a podane z ziemniakami, kaszą lub bukietem warzyw podbiją kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. 

Przepis na ten prawdziwy rarytas warto zapisać, ponieważ kotlety z szynki wieprzowej smakują przepysznie. Danie sprawdzi się zarówno w porze obiadowej lub podczas rodzinnych spotkań. Warto dodać, że to niedrogie rozwiązanie, które przyrządza się z prostych składników. Warto jednak postawić na jakość mięsa, a także obowiązkowe dodatki jak cebula, marchew i odrobina bulionu. 

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Przepis na soczyste kotlety wieprzowe z cebulką i owocowym dodatkiem 

Składniki: 

  • 600 g szynki wieprzowej,
  • 3 cebule,
  • 2 marchewki,
  • jabłko,
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżeczka majeranku,
  • liść laurowy,
  • szczypta kminku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od pokrojenia mięsa na równe kotlety. Następnie każdy płat rozbij delikatnie tłuczkiem i dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż wieprzowinę z obu stron po 2 minuty. Podsmażone kotlety przełóż na talerz. 
  3. Następnie na patelnie dodaj pokrojoną cebulę, smaż, aż się ładnie zeszkli. Dodaj startą na tarce marchewkę i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Składniki smaż do miękkości i pamiętaj o częstym mieszaniu.
  4. Do zawartości patelni dodaj mąkę i zasmażaj kilka minut, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Kolejno wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy, sól, pieprz, kminek i majeranek. 
  5. Na koniec do sosu dodaj mięso. 
  6. Duś pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.