Szybkie ciasto bez pieczenia! Ma słodkie truskawki i białą czekoladę. Kremowe i lekkie niczym chmurka

Kiedy dostępność owoców jest coraz większa, a ich ceny zachęcają do zakupu, często masz ochotę na szybkie ciasto bez pieczenia. Pyszny deser idealnie smakuje z poranną kawą, a prostota wykonania sprawia, że przyrządzisz go w kilka minut bez konieczności używania wielu naczyń. Sprawdź nasz przepis i zaskocz zaproszonych gości.
Zobacz wideo Galette z truskawkami

Ciasto bez pieczenia zazwyczaj powstaje na bazie drobno pogniecionych herbatników zmieszanych z roztopionym masłem. Dziś mamy zupełnie inną propozycję, która zajmuje jeszcze mniej czasu i smakuje wyjątkowo. 

Szybkie ciasto z truskawkami. Kremowa chmurka bez pieczenia

Kiedy na dworze świeci słońce i panuje iście letnia aura, nikt nie ma ochoty stać godzinami w kuchni. Dlatego w poszukiwaniu pomysłu na deser z truskawkami, warto przygotować ciasto bez pieczenia. Delikatny, mleczny spód, lekki i puszysty krem a w nim posiekane drobno soczyste truskawki. Brzmi nieźle prawda? Nasz przepis sprawi, że w kilka minut przygotujesz szybkie ciasto, a przyjaciółki będą prosić o dokładkę.

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek,
  • 2 paczki ulubionych biszkoptów,
  • szklanka mleka,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • pół tabliczki białej czekolady.

Ilość użytych truskawek zależy wyłącznie od inwencji twórczej. Jeśli wolisz, aby owoców nie było zbyt dużo, możesz śmiało posiekać drobno 250 g truskawek. Brak cukru nie jest przypadkowy, biała czekolada ma za zadanie nie tylko nadać całości wyjątkowy charakter, ale także zapewnić słodycz kremu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto bez pieczenia. Sposób przygotowania deseru z truskawkami

  1. Mleko przelać do miseczki.
  2. Każdy biszkopt zamoczyć w mleku na kilka sekund, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia.
  3. Truskawki obrać z szypułek i dokładnie wypłukać. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Śmietankę wlać do rondelka i wrzucić pokruszoną białą czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu nieustannie mieszając, aż się rozpuści. Odstawić, aby przestygła.
  5. Do wysokiej misy wrzucić serek mascarpone i przełożyć ostudzoną śmietankę z dodatkiem czekolady. Ubijać na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsty krem.
  6. Na biszkopty położyć nieco owoców, a następnie przykryć je kremem.
  7. Ułożyć kolejną partię biszkoptów, później krem, a na końcu truskawki.
  8. Dobrym rozwiązaniem jest także wrzucenie owoców do kremu i wymieszanie. Wówczas masz tylko dwie warstwy to ułożenia.
  9. Tak przygotowane ciasto z truskawkami na wierzchu udekorować świeżymi owocami, a po bokach ozdobić resztką biszkoptów.
  10. Wstawić do lodówki na godzinkę lub od razu ukroić kawałek.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.