Szpecle, czyli kluchy do zadań specjalnych. Pamiętaj o tym dodatku, a nie będziesz wyobrażać sobie bez nich życia

Szpecle to klasyka kuchni niemieckiej i nie bez powodu nazwałam je kluchami do zadań specjalnych - zastąpią makaron w zupie, będą idealne do gulaszu, a podane z podsmażoną cebulką sprawią, że można oddać za nie dusze. Jak zrobić najpyszniejsze kluseczki kładzione? Podstawa to odpowiednie proporcje i korzenna przyprawa.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Szpecle to bardzo proste w wykonaniu kluseczki kładzione, które są nieodłącznym elementem codziennej kuchni w Niemczech. Są jednak tak smaczne i uniwersalne, że dużym błędem byłoby nierozsławienie ich w kraju nad Wisłą. Jak zrobić szpecle i z czym to się je? Odpowiedź jest prosta - prosto i ze wszystkim. Jeśli raz spróbujesz szpecli z sosem pieczarkowym lub dodasz je do pomidorowej, już po pierwszym kęsie poczujesz, że wszechświat cię kocha.

Szpecle - kluchy "do tańca i do różańca"

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej (ok. 130 g)
  • 60 ml mleka, najlepiej pełnotłustego
  • 2 pełne łyżki masła
  • 2 średnie jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (po pół łyżki - lub więcej, jeśli lubisz)
  • wrzątek

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj przyprawy i wymieszaj. 
  2. Jajka roztrzep i dtopniowo dodawaj do mąki na zmianę z mlekiem miksując na niewielkich obrotach miksera. 
  3. Ciasto przełóż np. do praski do ziemniaków lub do środka tarki i przeciskaj bezpośrednio na osolony wrzątek. 
  4. Szpecle gotuj przez ok. 5-7 minut w zalezności od ich wielkości. Podawaj w swój ulubiony sposób.

Wskazówka: Szpecle świetnie smakuja odgrzewane na patelni, podane z masłem i bułką tartą lub kwaśną śmietana i wytopionym boczkiem. Możesz podawać je także na słodko - wówczas do ciasta dodaj mniej pieprzu i gałki muszkatołowej. 

Więcej o: