• Link został skopiowany

Jak spróbujesz tych ogórków, małosolne pójdą w odstawkę. Chrupiące, intensywne i gotowe w 15 minut

Sezon na ogórki gruntowe powolutku się zaczyna i jeśli myślisz, że najlepsze co można z nich zrobić to małosolne - możesz się mylić. Dziś pokażemy wam przepis na najlepsze ogórki świata, które są bosko chrupiące, aromatyczne i gotowe w kilkanaście minut. Ogórki po koreańsku to hit.
Ogórki po koreańsku
norikko /Shutterstock

Więcej przepisów na ogórki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ogórki są pyszne pod każdą postacią. Teraz wszyscy robimy małosolne, za chwilę będziemy je upychać w słoiki i kisić lub zalewać zalewami. Jednak istnieje pewien przepis na ogórki, który nie wymaga od ciebie ani czasu, ani wybitnych zdolności kulinarnych. Ogórki po koreańsku są perfekcyjną przekąską i idealnym dodatkiem do obiadu lub dań z grilla. Jak je zrobić? Potrzebujesz zaledwie kilku przypraw, ale uważaj na chili. 

Małosolne pójdą w odstawkę. Teraz robi się ogórki po koreańsku

Składniki:

  • 8 średnich gruntowych ogórków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • niecała szklanka wody (200 ml)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego (lub magi w płynie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ostra papryczka (według uznania)
  • opcjonalnie sezam do posypania

Sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i osusz. Nie obieraj ich - w tej wersji jada się je ze skórką. Następnie pokrój w plastry lub ćwiartki. Cebulę posiekaj w kostkę lub piórka. 
  2. Do miski wlej wodę, dodaj olej, sos sojowy i resztę przypraw. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Do powstałego sosu włóż ogórki, wymieszaj i odstaw na kwadrans do lodówki, by smaki się przegryzły. 
  4. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Powinny wytrzymać do 4 dni.

Tak przygotowane ogórki mają szansę stać się hitem letnich spotkań w większym gronie. Śmiało możesz zastąpić mizerię ogórkami po koreańsku - czasami taka odmiana jest naprawdę przyjemna i bardzo smaczna.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: