Jak spróbujesz tych ogórków, małosolne pójdą w odstawkę. Chrupiące, intensywne i gotowe w 15 minut

Sezon na ogórki gruntowe powolutku się zaczyna i jeśli myślisz, że najlepsze co można z nich zrobić to małosolne - możesz się mylić. Dziś pokażemy wam przepis na najlepsze ogórki świata, które są bosko chrupiące, aromatyczne i gotowe w kilkanaście minut. Ogórki po koreańsku to hit.

Więcej przepisów na ogórki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ogórki są pyszne pod każdą postacią. Teraz wszyscy robimy małosolne, za chwilę będziemy je upychać w słoiki i kisić lub zalewać zalewami. Jednak istnieje pewien przepis na ogórki, który nie wymaga od ciebie ani czasu, ani wybitnych zdolności kulinarnych. Ogórki po koreańsku są perfekcyjną przekąską i idealnym dodatkiem do obiadu lub dań z grilla. Jak je zrobić? Potrzebujesz zaledwie kilku przypraw, ale uważaj na chili. 

Małosolne pójdą w odstawkę. Teraz robi się ogórki po koreańsku

Składniki:

  • 8 średnich gruntowych ogórków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • niecała szklanka wody (200 ml)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego (lub magi w płynie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ostra papryczka (według uznania)
  • opcjonalnie sezam do posypania

Sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i osusz. Nie obieraj ich - w tej wersji jada się je ze skórką. Następnie pokrój w plastry lub ćwiartki. Cebulę posiekaj w kostkę lub piórka. 
  2. Do miski wlej wodę, dodaj olej, sos sojowy i resztę przypraw. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Do powstałego sosu włóż ogórki, wymieszaj i odstaw na kwadrans do lodówki, by smaki się przegryzły. 
  4. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Powinny wytrzymać do 4 dni.

Tak przygotowane ogórki mają szansę stać się hitem letnich spotkań w większym gronie. Śmiało możesz zastąpić mizerię ogórkami po koreańsku - czasami taka odmiana jest naprawdę przyjemna i bardzo smaczna.

Więcej o: