Tak przyrządza bitki wieprzowe gwiazda MasterChefa. Jeden składnik jest kluczowy. "Pysznie to wygląda"

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, Piotr Ogiński, gwiazda programu MasterChef podpowiada, jak przyrządzić bitki wieprzowe w pewien specjalny sposób. Dodaje do nich aromatyczną przyprawę, która sprawi, że danie będzie wyśmienite.

Bitki wieprzowe to jedno z klasycznych dań, które pojawia się na stołach w towarzystwie różnych sałatek i surówek. Kluczem do ich doskonałego smaku są przyprawy, jakie się do nich dodaje. Oprócz tradycyjnej soli i pieprzu będzie potrzebna jeszcze gałązka rozmarynu. To dzięki niej potrawa nabierze śródziemnomorskiego charakteru. 

Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych, okrągłych croissantów z Gdańska

Przepis na bitki wieprzowe Piotra Ogińskiego. Ten składnik doda im lepszego aromatu

Do przyrządzenia dania oprócz mięsa będzie potrzebna cebula, odrobina masła, śmietanka kremówka i gorąca woda. Świeży rozmaryn sprawi, że każdy, kto spróbuje dania, będzie wniebowzięty.

Składniki:

  • pół kilograma szynki wieprzowej,
  • trzy białe cebule,
  • łyżka masła,
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • szklanka gorącej wody,
  • gałązka rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Tak przyrządzisz doskonały obiad. Gwiazda MasterChefa dodaje specjalną przyprawę

Przygotowanie:

  1. Oczyść mięso, pokrój je w plastry i delikatnie rozbij. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rozgrzanej patelni.
  2. Cebule obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Podsmażone mięso przełóż na talerz, roztop masło na patelni i skarmelizuj na niej cebulę.
  4. Kiedy cebula będzie gotowa, ponownie wrzuć mięso na patelnię, zalej całość gorącą wodą i duś pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie.
  5. Ostatnim krokiem będzie dodanie śmietanki kremówki i rozmarynu. Następnie wystarczy ponownie podgrzać potrawę do momentu, kiedy sos się zredukuje i zgęstnieje.

Gwiazda MasterChefa podaje mięso w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami. Całość można ozdobić dodatkowo świeżym rozmarynem.

Danie będzie miało wyśmienity smak w połączeniu ze świeżymi warzywami - surówką z marchewki czy z młodej kapusty. Jeden z internautów stwierdził, że

Pysznie to wygląda.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA