• Link został skopiowany

Tak przyrządza bitki wieprzowe gwiazda MasterChefa. Jeden składnik jest kluczowy. "Pysznie to wygląda"

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, Piotr Ogiński, gwiazda programu MasterChef podpowiada, jak przyrządzić bitki wieprzowe w pewien specjalny sposób. Dodaje do nich aromatyczną przyprawę, która sprawi, że danie będzie wyśmienite.
Bitki wieprzowe Piotra Ogińskiego
Fot. kochamgotowacofficial/TikTok

Bitki wieprzowe to jedno z klasycznych dań, które pojawia się na stołach w towarzystwie różnych sałatek i surówek. Kluczem do ich doskonałego smaku są przyprawy, jakie się do nich dodaje. Oprócz tradycyjnej soli i pieprzu będzie potrzebna jeszcze gałązka rozmarynu. To dzięki niej potrawa nabierze śródziemnomorskiego charakteru. 

Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych, okrągłych croissantów z Gdańska

Przepis na bitki wieprzowe Piotra Ogińskiego. Ten składnik doda im lepszego aromatu

Do przyrządzenia dania oprócz mięsa będzie potrzebna cebula, odrobina masła, śmietanka kremówka i gorąca woda. Świeży rozmaryn sprawi, że każdy, kto spróbuje dania, będzie wniebowzięty.

Składniki:

  • pół kilograma szynki wieprzowej,
  • trzy białe cebule,
  • łyżka masła,
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • szklanka gorącej wody,
  • gałązka rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Tak przyrządzisz doskonały obiad. Gwiazda MasterChefa dodaje specjalną przyprawę

Przygotowanie:

  1. Oczyść mięso, pokrój je w plastry i delikatnie rozbij. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rozgrzanej patelni.
  2. Cebule obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Podsmażone mięso przełóż na talerz, roztop masło na patelni i skarmelizuj na niej cebulę.
  4. Kiedy cebula będzie gotowa, ponownie wrzuć mięso na patelnię, zalej całość gorącą wodą i duś pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie.
  5. Ostatnim krokiem będzie dodanie śmietanki kremówki i rozmarynu. Następnie wystarczy ponownie podgrzać potrawę do momentu, kiedy sos się zredukuje i zgęstnieje.

Gwiazda MasterChefa podaje mięso w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami. Całość można ozdobić dodatkowo świeżym rozmarynem.

Danie będzie miało wyśmienity smak w połączeniu ze świeżymi warzywami - surówką z marchewki czy z młodej kapusty. Jeden z internautów stwierdził, że

Pysznie to wygląda.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: