Bitki wieprzowe to jedno z klasycznych dań, które pojawia się na stołach w towarzystwie różnych sałatek i surówek. Kluczem do ich doskonałego smaku są przyprawy, jakie się do nich dodaje. Oprócz tradycyjnej soli i pieprzu będzie potrzebna jeszcze gałązka rozmarynu. To dzięki niej potrawa nabierze śródziemnomorskiego charakteru.
Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych, okrągłych croissantów z Gdańska
Przepis na bitki wieprzowe Piotra Ogińskiego. Ten składnik doda im lepszego aromatu
Do przyrządzenia dania oprócz mięsa będzie potrzebna cebula, odrobina masła, śmietanka kremówka i gorąca woda. Świeży rozmaryn sprawi, że każdy, kto spróbuje dania, będzie wniebowzięty.
Składniki:
- pół kilograma szynki wieprzowej,
- trzy białe cebule,
- łyżka masła,
- szklanka śmietanki kremówki,
- szklanka gorącej wody,
- gałązka rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Tak przyrządzisz doskonały obiad. Gwiazda MasterChefa dodaje specjalną przyprawę
Przygotowanie:
- Oczyść mięso, pokrój je w plastry i delikatnie rozbij. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rozgrzanej patelni.
- Cebule obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
- Podsmażone mięso przełóż na talerz, roztop masło na patelni i skarmelizuj na niej cebulę.
- Kiedy cebula będzie gotowa, ponownie wrzuć mięso na patelnię, zalej całość gorącą wodą i duś pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie.
- Ostatnim krokiem będzie dodanie śmietanki kremówki i rozmarynu. Następnie wystarczy ponownie podgrzać potrawę do momentu, kiedy sos się zredukuje i zgęstnieje.
Gwiazda MasterChefa podaje mięso w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami. Całość można ozdobić dodatkowo świeżym rozmarynem.
Danie będzie miało wyśmienity smak w połączeniu ze świeżymi warzywami - surówką z marchewki czy z młodej kapusty. Jeden z internautów stwierdził, że
Pysznie to wygląda.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl