Dziecinnie prosty przepis na pyzy na słodko. Dodałam do nich sezonowe owoce, a goście zajadali się, że aż miło

Prosty przepis na pyzy na słodko? To możliwe. W tej recepturze nie ma tajemnych i skomplikowanych składników, czy rozwiązań. Wszystko zrobisz bez problemu, a obiad będzie smakował absolutnie wybitnie. W Polsce rozpoczął się sezon na słodkie owoce, a te doskonale nadadzą się do puszystych pyz.

Brak pomysłu na obiad na słodko? Przepis na pyzy z owocami uratuje cię z każdej kulinarnej opresji. Co prawda trzeba zarezerwować odrobinę czasu, ponieważ ciasto przygotowuje się na drożdżach, jednak smak owocowych pyz nie ma sobie równych. Z dodatkiem sezonowych owoców będą smakować jak nie z tego świata. Żal nie spróbować, bo nie każdy przepis na pyzy na słodko jest tak łatwy w wykonaniu.

Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 1 duże jajko,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 szklanki jagód lub borówek,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • szczypta soli.

Przepis na pyzy na słodko. Będą smakować obłędnie z dodatkiem jagód

Do głębokiego naczynia kruszymy drożdże, dodajemy czubatą łyżkę mąki, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mleka. Zaczyn powinien być gęsty i mieć konsystencję jogurtu. Przygotowaną mieszankę odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia pod przykryciem. Warto wybrać do tego ciepłe miejsce.

Po tym czasie dodajemy do zaczynu resztę mąki, mleka, a do tego jajko i roztopione masło. Całość wyrabiamy ręcznie lub z pomocą miksera. W przypadku miksera planetarnego doskonale sprawdzi się końcówka w kształcie haka. Wyrobione na gładką i jednolitą masę ciasto ponownie odkładamy do wyrośnięcia na około 90 minut. 

Następnie wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Powinno mieć grubość około 2 cm. Z tak przygotowanej masy wycinamy okręgi z pomocą szklanki lub specjalnej foremki. Z wyciętych elementów powstaną wyśmienite pyzy. Na każdą "kulkę" wykładamy łyżeczkę lub dwie łyżeczki jagód (w zależności od wielkości pyz), zasypujemy odrobiną cukru i dokładnie sklejamy. Gotowe pyzy zostawiamy do wyrośnięcia na kwadrans. Po tym czasie gotujemy je na parze przez około 10 minut. Podajemy je na ciepło z dodatkiem jogurtu greckiego i pozostałych owoców. Będą smakować wyśmienicie. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: