Delikatne i słodziutkie placki z truskawkami. Wybierz odpowiedni jogurt, a już nigdy o nich nie zapomnisz

Jakie jest najpyszniejsze śniadanie, kiedy za oknem nieśmiało rozgaszcza się lato? Oczywiście delikatne i aksamitne placuszki jogurtowe. A jeśli dodać do nich najpyszniejszy letni owoc, uzyskamy smak, którego już nigdy nie zapomnimy. Jaki jogurt wybrać do placuszków? Podpowiadamy i zdradzamy przepis na najlepsze śniadanie.

Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić placki z truskawkami? To tak proste, że poradzi sobie z tym każdy, nawet maluchy (oczywiście pod okiem kogoś dorosłego). Jednak sukces tkwi nie tylko w owocach, ale w jogurcie. Najlepiej wybierać jogurt naturalny bez żadnych dodatków - placuszki nie mogą być za słodkie, bo wyjdą mdłe. Już mówimy, jak zrobić najpyszniejsze śniadanie. Zacznij od umycia i pokrojenia truskawek w plastry. 

Zobacz wideo

Placuszki jogurtowe z truskawkami - przepis na śniadanie smakujące latem

Składniki:

  • kilka truskawek
  • 3 jajka
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej lub 3 łyżki roztopionego masła

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. 
  2. Do miski przełóż jogurt, dodaj jajka, cukier oraz dwie łyżki tłuszczu i zmiksuj. 
  3. Przesiej mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, następnie całość dokładnie wymieszaj, albo szpatułką, albo mikserem na niskich obrotach. 
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz i kiedy będzie już gorący, za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki nakładaj porcje ciasta na placki. Kiedy zaczną wyraźnie rosnąć, na środek każdego z nich połóż po 2-3 plastry truskawek, w zależności od tego, jak duże są placuszki. 
  5. Kiedy placuszki podsmażą się na złoto z jednej strony, przekręć je na drugą. Powinny smażyć się na umiarkowanym ogniu, ale na porządnie rozgrzanym tłuszczu. 

Usmażone placuszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj oproszone cukrem pudrem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.