Dodaj do ogórków jeden specjalny składnik i wymieszaj. Mizeria po warszawsku zaskakuje smakiem

Mizeria to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Jest popularnym dodatkiem do dań mięsnych, świetnie komponuje się z kotletami i gotowanymi ziemniakami. Jak ją przyrządzić, aby miała wyjątkowy smak? Podajemy prosty przepis.

Ogórki to jedne z najzdrowszych warzyw - są niskokaloryczne, zawierają duże ilości wody, dlatego warto po nie sięgać podczas upałów. Są bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina C, witamina K, potas i magnez. Poza tym wspomagają pracę układu trawiennego. Mizeria będzie doskonałym wyborem na dodatek do wiosennego obiadu. Przedstawiamy przepis na surówkę z ogórków z dodatkiem jednego specjalnego składnika.

Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych, okrągłych croissantów z Gdańska

Przepis na mizerię po warszawsku. Idealnie podkreśli smak potraw mięsnych

Do przygotowania mizerii po warszawsku będą potrzebne ogórki gruntowe, cukier lub płynny miód, śmietana oraz sól i pieprz. Najważniejszym składnikiem, który nada jej wyjątkowego charakteru będzie ocet winny. To dzięki niemu mizeria będzie miała wyrazisty smak. 

Składniki:

  • pół kilograma ogórków gruntowych,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka octu winnego,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • pieprz.

Mizeria po warszawsku będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych

Mizerię można przyrządzić w kilku bardzo prostych krokach. Wystarczy obrać i pokroić warzywa i połączyć je ze śmietaną i przyprawami. Przed wymieszaniem wszystkich składników należy poczekać, aż ogórki puszczą wodę.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj, obierz, pokrój w plastry, posól i pozostaw na kilkanaście minut, aby puściły wodę.
  2. Odsącz ogórki i przygotuj sos. Śmietanę wymieszaj z octem, cukrem i pieprzem.
  3. Połącz sos śmietanowy z ogórkami i wymieszaj.

Do gotowej mizerii można dodać posiekany szczypiorek, pietruszkę lub koperek. Uwaga. Cukier można zastąpić łyżeczką płynnego miodu albo w ogóle z niego zrezygnować, jeśli chce się ograniczyć jego spożycie. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.