Wyrzucasz je do kosza lub na kompostownik, a to błąd. Z szypułek truskawek zrobisz pyszny dodatek do makaronu

Sezon na truskawki właśnie wystartował i do woli możemy zajadać się ulubionymi owocami. Jednak praktycznie wszyscy odrywamy szypułki i po prostu wyrzucamy je do kosza. To błąd i marnotrawstwo, ponieważ szypułki nie tylko są jadalne, ale także bardzo zdrowe. Jak je wykorzystać w kuchni? Zrób z nich pesto i wymieszaj z makaronem. Obiad - bajka w 10 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Od razu mówię: to nie tak, że każemy wam jeść coś, co pozornie jest śmieciem. Przeciwnie - chcemy udowodnić, że rzeczy, które zazwyczaj wyrzucamy, mają kulinarny potencjał i tak jest choćby w przypadku szypułek truskawek. Na surowo raczej nie nadają się do jedzenia, ponieważ są twarde, ale zawierają całe mnóstwo witamin, między innymi witaminę C, witaminy z grupy B i chlorofil, który wzmacnia układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia. To już jest istotny powód, by nie wyrzucać truskawkowych ogonków. 

Zobacz wideo

Co zrobić z szypułek truskawek? Na pewno nie wyrzucać

Szypułki możesz sparzyć wrzątkiem, posiekać i dodać do sałatki jako "sekretny składnik". Możesz także zblendować je razem z owocami i podać w formie odżywczego koktajlu, powstałym musem polewać lody lub inne desery. Jednak szypułki truskawek mają także potencjał jako dodatek do dań wytrawnych i jeśli lubisz makarony lub pieczone albo grillowane mięsa, mamy dla ciebie coś ekstra: "śmieciowe pesto". Może nie brzmi, ale smakuje bosko. 

Śmieciowe pesto - przepis, z którym nic się nie zmarnuje

Składniki:

  • ok. pół szklanki sparzonych szypułek truskawek
  • liście z dwóch pęczków rzodkiewek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 4-5 łyżek startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 5-6 łyżek oliwy
  • garść orzechów, polecam nerkowce
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie łyżka soku z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Szypułki sparz, żeby listki nieco zmiękły. Liście rzodkiewki dokładnie wypłucz, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie posiekaj je i włóż do wysokiego naczynia, w którym będziesz całość blendować. 
  2. Dodaj szypułki, posiekaną natkę (razem z łodygami). Posiekany czosnek, a także orzechy, ser oraz oliwę i przyprawy. 
  3. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość na gładkie, jednolite pesto. Podawaj jako dodatek do makaronu lub steków, dip do sałatek albo grzanek. Opcji jest wiele, a każda pyszna. 

Wskazówka: Do "śmieciowego pesto" możesz dodać także listki truskawek - wzmocnią smak i dodadzą przyjemnego, świeżego aromatu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.