Przepis na ciasto z truskawkami. Mistrzowska receptura, którą przygotujesz w trzech prostych krokach

Sezonowe owoce smakują o tej porze roku najlepiej. Dlatego warto przygotować ciasto z truskawkami. Mistrzowski wypiek to zaledwie trzy banalnie proste kroki - efekt natomiast zadowoli nawet najbardziej wymagające kubki smakowe! Kluczem do sukcesu jest baza i dorodne, słodkie owoce.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Aktualna pora roku to najlepszy moment na sezonowe owoce i warzywa. Na piedestale stoją oczywiście truskawki, które kuszą nas soczystą czerwienią i obłędnym zapachem. Sprawdzą się jako dodatek do koktajli, zdrowa przekąska, element deserów i główny składnik ciast

Ciasto z truskawkami, czyli kultowy placek z babcinego przepiśnika

Nie ma nic lepszego od tradycyjnych, domowych wypieków. Są smaczne, wypełniają dom obłędnym zapachem i nigdy się nie nudzą - szczególnie te przygotowane według babcinej receptury. O tej porze roku do ciast i packów warto dodać sezonowe dobra - truskawki w tej roli sprawdzą się wyśmienicie. 

Przepis na babcine ciasto z truskawkami to przysłowiowa bułka z masłem. Kluczowa jest pulchna baza przygotowana z mąki, jajek (najlepiej swojskich) i oczywiście dojrzałych, czerwonych owoców. Obejdzie się bez miksera, a w składzie znajdziemy zaledwie siedem składników! Wystarczy wszystko energicznie wyrobić, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i ułożyć truskawki. Reszta dosłownie robi się sama!

Poza truskawkami do ciasta można dodać także inne sezonowe dobro. Mowa tu oczywiście o rabarbarze, który idealnie podkreśli smak owoców. Takie połączenie to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów, ale i dodatkowa porcja witamin!

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Przepis na mistrzowskie ciasto z truskawkami 

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 4 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 0,5 kg polskich truskawek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od dokładnego umycia owoców. Truskawki pozbaw ogonków i pokrój na połówki - większe sztuki natomiast na mniejsze kawałki.
  2. Następnie połącz w dużej misce mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. W innym naczyniu ubij jajka z cukrem do powstania kremowej, jasnej masy - można zrobić to ręcznie, jak w oryginalnym przepisie babci lub ekspresowo z pomocą miksera. Na koniec stopniowo wlej olej.
  4. Ostatnim punktem jest dodawanie do masy łyżka po łyżce sypkich produktów. Ważne, by całość cały czas mieszać, tak by zniwelować grudki mąki.
  5. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch placka ułóż pokrojone truskawek.
  6. Piecz w temperaturze 180 st. C przez godzinę.
  7. Na koniec przyozdób ciasto cukrem pudrem i np. listkami mięty. Smacznego!
Więcej o: