Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Aktualna pora roku to najlepszy moment na sezonowe owoce i warzywa. Na piedestale stoją oczywiście truskawki, które kuszą nas soczystą czerwienią i obłędnym zapachem. Sprawdzą się jako dodatek do koktajli, zdrowa przekąska, element deserów i główny składnik ciast.
Nie ma nic lepszego od tradycyjnych, domowych wypieków. Są smaczne, wypełniają dom obłędnym zapachem i nigdy się nie nudzą - szczególnie te przygotowane według babcinej receptury. O tej porze roku do ciast i packów warto dodać sezonowe dobra - truskawki w tej roli sprawdzą się wyśmienicie.
Przepis na babcine ciasto z truskawkami to przysłowiowa bułka z masłem. Kluczowa jest pulchna baza przygotowana z mąki, jajek (najlepiej swojskich) i oczywiście dojrzałych, czerwonych owoców. Obejdzie się bez miksera, a w składzie znajdziemy zaledwie siedem składników! Wystarczy wszystko energicznie wyrobić, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i ułożyć truskawki. Reszta dosłownie robi się sama!
Poza truskawkami do ciasta można dodać także inne sezonowe dobro. Mowa tu oczywiście o rabarbarze, który idealnie podkreśli smak owoców. Takie połączenie to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów, ale i dodatkowa porcja witamin!
Składniki:
Sposób przygotowania: