Jak zrobić masło w domu? To banalne i szybkie - potrzebny będzie słoik, kremówka i "para w rękach"

Cóż jest smaczniejszego od kromki świeżutkiego pieczywa posmarowanego domowym masełkiem? Jeśli na samą myśl cieknie ci ślinka, mamy dla ciebie najprostszy przepis na kremowe, ekologiczne domowe masło. Nawet nie potrzebujesz maselnicy - wystarczy najzwyklejszy słoik, który na 10 minut powinien zamienić się w maślany shaker.

Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Trudno wyobrazić sobie bardziej przydatny produkt niż masło. Nie tylko smarujemy nim pieczywo na pyszne, wiosenne kanapeczki, ale również smażymy na nim steki, robimy zasmażkę do zup i sosów oraz polewany nim kluski leniwe lub ugotowaną fasolkę. Ceny masła są, jakie są - nic z tym nie zrobimy. Chyba że zrobimy własne masło, a to jest tak banalne, że aż zabawne. 

Zobacz wideo

Jak zrobić masło? Klucz to odpowiednia śmietana

Do zrobienia domowego masła nie potrzebujesz przyrządów rodem ze skansenu, ani wyjątkowych umiejętności. Kluczem jest odpowiednia śmietana - masło wyjdzie jedynie z tłustej śmietany, dlatego jeśli masz chęć na domowe masełko, na zakupach wybierz śmietankę kremówkę (36 proc. tłuszczu). Kolejną rzeczą, która się przyda, jest najzwyklejszy szklany słoik - to właśnie on zastąpi przedpotopową maselnicę. No i ostatnia kwesria - warto mieć silne ręce lub kogoś do pomocy - czeka cię trochę potrząsania. 

Domowe masło - przepis idealny do kanapek i jajecznicy

Potrzebujesz:

  • czystego słoika o pojemności ok. jednego litra
  • ok. 300 ml śmietanki kremówki
  • szczypty soli
  • miski z zimną wodą

Sposób wykonania:

  1. Śmietanka powinna być porządnie schłodzona. Słoik wcześniej wyparz we wrzątku i dokładnie osusz. 
  2. Do słoika wlej śmietankę, dodaj szczyptę soli (nie jest to konieczne, ale przyjemnie wpłynie na smak i nieco przyspieszy cały proces). Następnie zacznij energicznie potrząsać słoikiem.
  3. Po kilku minutach uzyskasz bitą śmietanę. Musisz ją "przebić", a po chwili zaczną wytrącać się grudki tłuszczu. Potrząsaj dalej, by od tłuszczu oddzielił się płyn - maślanka.
  4. Gdy grudki tłuszczu połączą się w bryłkę, wyjmij ją ze słoika (maślankę zachowaj np. do naleśników). W dłoniach ściśnij masło i włóż je do zimnej wody, by wypłukać nadmiar maślanki. Podczas płukania ugniataj masło, następnie uformuj je w dowolny kształt i włóż do lodówki, by się schłodziło.

Tak przygotowane masło jest od razy gotowe do spożycia. Możesz dodać do niego roztarty ząbek czosnku z solą, szczyptę oregano i zrobić masło czosnkowe idealne do steków lub grzanek. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.