Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Trudno wyobrazić sobie bardziej przydatny produkt niż masło. Nie tylko smarujemy nim pieczywo na pyszne, wiosenne kanapeczki, ale również smażymy na nim steki, robimy zasmażkę do zup i sosów oraz polewany nim kluski leniwe lub ugotowaną fasolkę. Ceny masła są, jakie są - nic z tym nie zrobimy. Chyba że zrobimy własne masło, a to jest tak banalne, że aż zabawne.
Do zrobienia domowego masła nie potrzebujesz przyrządów rodem ze skansenu, ani wyjątkowych umiejętności. Kluczem jest odpowiednia śmietana - masło wyjdzie jedynie z tłustej śmietany, dlatego jeśli masz chęć na domowe masełko, na zakupach wybierz śmietankę kremówkę (36 proc. tłuszczu). Kolejną rzeczą, która się przyda, jest najzwyklejszy szklany słoik - to właśnie on zastąpi przedpotopową maselnicę. No i ostatnia kwesria - warto mieć silne ręce lub kogoś do pomocy - czeka cię trochę potrząsania.
Potrzebujesz:
Tak przygotowane masło jest od razy gotowe do spożycia. Możesz dodać do niego roztarty ząbek czosnku z solą, szczyptę oregano i zrobić masło czosnkowe idealne do steków lub grzanek. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.