Chcesz pozbyć się zapachu po gotowaniu kalafiora? Ten trik sprawi, że nie będzie trzeba wietrzyć

Kalafior to jedno z najzdrowszych warzyw, które warto włączać do jadłospisu regularnie. Myśl o jego gotowaniu dla wielu osób wiąże się z zapachem, jaki roznosi się podczas przyrządzania tego warzywa. Podpowiadamy, co można zrobić w takiej sytuacji.

Ugotowany kalafior z dodatkiem masła i uprażonej bułki tartej to jedna z klasycznych potraw, jakie pojawiają się na polskich stołach. Gotowanie kalafiora może wiązać się jednak z zapachem, jaki wydziela to warzywo. Na szczęście istnieje kilka sprytnych metod, dzięki którym można je zniwelować. Podajemy kilka z nich.

Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych, okrągłych croissantów z Gdańska

Jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów

Kalafior to warzywo o wysokiej zawartości witaminy A, C, E, K oraz z grupy B. Poza tym jest bogatym źródłem minerałów takich jak potas, fosfor, magnez czy żelazo oraz błonnika niezbędnego do właściwego funkcjonowania układu pokarmowego. Można z niego przyrządzać warzywne kotlety, zapiekanki, zupy oraz pasztety jarskie. Jak zapobiec nieprzyjemnej woni podczas gotowania kalafiora?

Ugotuj go z dodatkiem odrobiny mleka. Tak zniwelujesz jego zapach

Jedną z najprostszych metod na ograniczenie intensywnego zapachu kalafiora podczas gotowania będzie dodanie do garnka z wodą odrobiny mleka. Dzięki niemu nie będzie roznosił się nieprzyjemny zapach, mleko może jednak zmienić nieco smak warzywa. Inne sposoby na wyeliminowanie zapachu kalafiora to liść laurowy lub sok z cytryny. Wystarczy dodać je do garnka, w którym będzie się gotowało kalafiora.

Kolejny prosty trik to dosypanie do garnka szczypty gałki muszkatołowej albo sody oczyszczonej. Warto pamiętać, że podczas przyrządzania tego warzywa można dodać kawałek skórki czerstwego chleba. Poza tym nie można zapominać o tym, że kalafior powinien być gotowany bez przykrycia. Jeśli chce się szybko zakamuflować zapach po gotowaniu kalafiora, można uprażyć na patelni ziarna kawy lub zioła takie jak bazylię, miętę czy rozmaryn.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.