• Link został skopiowany

Ciasto na pizzę lepszą niż z włoskiej trattorii. Będzie gotowe w 7 minut, ale nie popełnij błędu z mąką

Jeśli masz ochotę na przepyszną pizzę niczym z trattorii w Neapolu, ale do Włoch za daleko, a w twojej okolicy nie ma dobrej włoskiej restauracji, nie musisz obchodzić się smakiem. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić ciasto na pizzę bez czekania. Będzie lekkie, delikatne i naprawdę przepyszne, ale zwróć uwagę na typ mąki. Ta, której używasz do ciast, nie jest najlepszym wyborem.
Błyskawiczne ciasto na pizzę
Ryzhkov Photography /Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić ciasto na pizzę, kiedy ochota na nią jest tak wielka, że nie chcesz czekać, aż ciasto wyrośnie? Mamy najlepszy przepis na ciasto na pizzę bez czekania. Jedyne co musisz zrobić, to kupić odpowiednią mąkę. Zapomnij o tortowej i krupczatce - żeby ciasto na pizze było idealne, szukaj mąki typu 00. Dlaczego to ważne? Przede wszystkim dlatego, że ta mąka jest zmielona niemal na pył, przez co jest bardzo lekka i z łatwością "uciągną" ją suche drożdże. Poza tym to właśnie mąka typu 00 odpowiada za aksamitną konsystencję ciasta, sprawia, że jest delikatne i niemal "mięsiste", a nie suche i kruszące się podczas jedzenia. 

Zobacz wideo

Ciasto na pizzę - przepis gotowy w kilka minut. Lepszej nie zjesz nawet w pizzerii

Składniki:

  • 1 opakowanie drożdży instant do pizzy
  • 0,5 kg mąki pszennej typu 00
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 pełne łyżki oliwy
  • 1 szklanka letniej wody
  • sól, szczypta oregano
  • do podania: domowy sos pomidorowy i ulubione dodatki

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie wsyp suche drożdże, dodaj cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. 
  2. Do miski wlej ciepłą wodę i zacznij całość zagniatać. Kiedy składniki już się połączą, dodaj oliwę i opcjonalnie odrobinę suszonego oregano. 
  3. Zagniatać ciasto jeszcze przez chwilę, powinno z łatwością odklejać się od dłoni. Wyrabianie może potrwać od 5 do 7 minut. 
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem i lekko natłuść oliwą. Następnie połóż na niej kulkę ciasta i za pomocą dłoni rozprowadź ją, tworząc kształt pizzy. 
  5. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy, dodaj mozzarellę lub inny starty ser, ulubioną wędlinę i warzywa. Następnie włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz całość przez ok. 12-15 minut. 

Wskazówka: Do ciasta na pizzę, zamiast oregano możesz dodać także inne przyprawy i dowolnie bawić się smakami. Szczególnie polecam czosnek granulowany lub wędzoną paprykę. 

Więcej o: