-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na burgera Makłowicza był tajemnicą, którą poznaliśmy. Cały sekret tkwi w tym składniku. Dzięki niemu jest lepszy
Przepis na burgera Makłowicza był tajemnicą, którą poznaliśmy. Cały sekret tkwi w tym składniku. Dzięki niemu jest lepszy
Sezon grillowy w pełni. W okresie weekendowym każdy chce zasmakować produktów zdjętych z ruszta. Robert Makłowicz podrzuca własną propozycję na danie, które można wykonać na tym urządzeniu. To burgery, które są soczyste i miękkie, a to za sprawą odpowiedniego mięsa.
Zobacz wideo Burgery z kurczaka [PRZEPIS]
Grillowanie to czas, którego możemy doświadczać od kilku tygodni. Każdy już chociaż raz zajadał się pysznościami z rusztu. Robert Makłowicz również przepada za tą czynnością i pokazał jak przygotować danie, które zrobi furorę. Są to burgery prosto z grilla z bogatym wnętrzem. Kucharz zwrócił uwagę na wykorzystywane mięso i podkreślił, że on wybiera tylko jeden rodzaj. Jest nim mielone mięso wieprzowe, które mieli bezpośrednio w sklepie. Po zrobieniu burgerów podsumował je jednym zdaniem
To jest czysty grzech, czysta przyjemność.
Przepis na burgera Roberta Makłowicza
Składniki
- 800 g mięsa wołowego,
- bułki z sezamem,
- majonez,
- sos barbecue,
- sos Sriracha,
- ogórki konserwowe,
- sałata lodowa,
- pomidory,
- cebula,
- ser w plastrach,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Mięso przenieś do miski i podziel na 4 równe części. Każdy kawałek uformuj na kształt kotleta, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i porządnie posól i popieprz z dwóch stron. Tak przygotowane mięso odstaw na około 20 minut pod przykryciem.
- W tym czasie zajmij się warzywami. Wszystkie warzywa w miarę potrzeby wypłucz i pokrój na plastry. Ogórki wyjmij z zalewy i również posiekaj na plastry. Dodatkowo 2 łyżki majonezu połącz z dwoma łyżeczkami sosu Sriracha.
- Gdy wszystko jest już gotowe rozpal grilla. Gdy będzie odpowiednio gorący ułóż na ruszcie kawałki mięsa. Smaż je z dwóch stron według uznania. Pod koniec smażenia ułóż na wierzchu plasterki sera i poczekaj do lekkiego rozpuszczenia.
- Bułki przetnij na pół i również umieść na grillu. Podpiecz je delikatnie i ściągnij z rusztu wraz z kotletami mięsnymi.
- Na spód bułki rozsmaruj majonez i ułóż mięso. Na drugiej części pieczywa rozsmaruj sos barbecue.
- Na mięsie ułóż pomidora, cebulę, ogórka i sałatę. Całość delikatnie oprósz solą. Wierzch przykryj górną częścią bułki.
- Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl