Danie lepsze od klasycznych pulpetów. Gdy je robię, każdy prosi o dokładkę. Dodaj ten składnik, a nie wyjdą suche

Masz ochotę na pyszne i oryginalne danie, które po podaniu zrobi wrażenie na wszystkich? Jeśli tak, to koniecznie zrób te pulpety. To nie jest klasyczny przepis, który znają wszyscy. To coś, o czym długo wiele osób nie będzie mogło zapomnieć.
Zobacz wideo Cukiniowe pulpety, czyli sztuka osiągania kompromisów

Mało kto nie lubi pysznych pulpetów, które podkręcają smak domowego obiadu. Takie kąski powinny być pełne aromatu i smaku, a także nie powinny wyjść suche. My znamy przepis na klopsiki, które nie tylko są smaczne, lecz także wilgotne i odpowiednio soczyste. Dodatkowo nie są wykonane z klasycznego przepisu. Nie ma w nich ani grama mięsa mielonego, a ich bazą są ugotowane ziemniaki. Aby wyszły idealne, dodaj do masy łyżkę majonezu. Ten składnik nada całości odpowiedniej konsystencji.

Przepis na pieczone klopsiki ziemniaczane

Składniki

  • 8 dużych ziemniaków,
  • 6 plastrów boczku,
  • 200 g pieczarek,
  • średnia cebula,
  • duża marchewka,
  • garść posiekanego koperku,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • łyżka majonezu,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • olej do smażenia,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz ze skórki, przemyj, podziel na mniejsze kawałki i umieść w garnku z osoloną wodą. Gotuj je na średnim ogniu do miękkości. Po tym czasie odcedź, pozostaw do ostudzenia i przeciśnij przez praskę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, pieczarki dokładnie przemyj i pokrój w plastry, marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Grzyby wraz z cebulą delikatnie podsmaż na gorącym oleju. Powinny się lekko zarumienić.
  3. Warzywa zdejmij z patelni i wrzuć na nią drobno pokrojone kawałki boczku. Podsmażaj je przez kilka minut.
  4. Gdy wszystkie składniki są gotowe przenieś je do garnka z ugotowanymi ziemniakami. Wrzuć również posiekany koperek, bułkę tartą, a także sól, pieprz i suszony czosnek. Wbij jedno jajko i dodaj łyżkę majonezu. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób do uzyskania jednolitej masy.
  5. Z tak powstałej mieszanki formuj klopsy o wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na blaszce, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Wstaw ją do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  6. Podawaj je jako dodatek do dan obiadowych lub przekąskę z domowym sosem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.